Erişilebilirlik

“Rusya İran Yapımı SİHA’larda Arıza Yaşıyor”


ABD, İran’ın Rusya’ya askeri amaçlı insansız hava araçlarının ilk kısmını teslim etmesini yakından takip ediyor. Amerikalı üst düzey bir yetkili, Ukrayna savaşında kullanmak amacıyla Tahran’dan silahlı insansız hava aracı (SİHA) alan Rusya’nın teknik arızalarla karşılaştığını belirtiyor.

“Rusya İran Yapımı SİHA’larda Arıza Yaşıyor”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Amerikalı yetkililere göre İran, SİHA’ların ilk kısmını bu ay içinde Rusya’ya teslim etti.

İsmini vermemek koşuluyla gazetecilere bilgi veren üst düzey yetkili, Rusya’nın Muhacir-6 ve Şahit serisi SİHA’ları bu ay içinde birkaç güne yayılacak şekilde teslim almış olmasını değerlendirdiklerini belirtti.

Yetkili Rusya’nın bu tür insansız hava araçlarından yüzlerce satın almayı planladığını da kaydetti.

Amerikalı yetkililer Rusya’nın İran’dan aldığı SİHA’ları Ukrayna savaşında havadan karaya saldırılarda kullanabileceğini belirtmişti.

Biden yönetiminden üst düzey yetkili ise Rusya’nın Tahran’dan aldığı İHA’ların kullanımında çeşitli arızalar yaşadığını söyledi. Haber ilk olarak Washington Post’ta yer almıştı. Amerikalı yetkilinin bu açıklamasıyla haber doğrulanmış oldu.

Yetkililer Rus operatörlerin İran’da bu sistemlerin kullanımı konusunda eğitim almayı sürdürdüğünü de belirtiyor.

İran Ordusundan Gizli Yeraltı Üssünde ‘Drone Gösterisi’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Pentagon Rusya-İran ittifakından endişeli

Politico haber sitesine konuşan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Todd Breasseale, “Rusya’nın İran’la ittifakını derinleştirmesi tüm dünyanın ve özellikle de bölgedekilerin izlemesi ve önemli bir tehdit olarak görmesi gereken bir şey. Hem Rus hem İran silah ticaretine yönelik tüm ABD yaptırımlarını kararlı bir şekilde uygulayacağız. İran tehdidine karşı bölgede müttefiklerimiz ve ortaklarımızın yanında yer alacağız” dedi.

Biden yönetimi geçtiğimiz ay Rus yetkililerin 8 Haziran ve 5 Temmuz’da İran yapımı SİHA’ları incelemek üzere Keşan Hava Üssü’nü ziyaret ettiklerini gösteren uydu görüntülerini yayınlamıştı.

İran’ın şimdiye kadar bu SİHA’ları Etiyopya, Sudan, Venezuela’ya sattığı ve Tacikistan’da ortak üretim tesisi açtığı biliniyor.

Rus ordusu Ukrayna’da yaptırımlar ve ihracat kontrolları sebebiyle askeri anlamda ciddi tedarik sorunu yaşıyor ve bu durum da Moskova’nın ekipman ihtiyacını İran gibi ülkelerden karşılamaya zorluyor.

Üst düzey Amerikalı yetkililer Rusya ve İran arasındaki işbirliği konusunda uzun süredir uyarıda bulunuyordu. Pentagon’un iki ülke arasında savunma alanında işbirliğinin derinleşmesinden endişe duyduğu ifade ediliyor.

Ukrayna ordusu Bayraktar SİHA’larını kullanıyor

Ukrayna ordusu ise Rusya ile 24 Şubat’tan bu yana devam eden savaşta Rus komuta merkezleri, tank ve karadan havaya füze sistemlerini imha etmek için Türk yapımı Bayraktar silahlı insansız hava araçlarını kullanıyor.

Ruslar’ınsa şimdiye kadar kendi imalatı olan Orlan-10 İHA’larını keşif ve elektronik savaş amacıyla kullandığı biliniyor.

İran’ın Rusya’ya Şahid serisinden hangi model SİHA’ları teslim ettiğiyse tam olarak bilinmiyor.

İran ve Türkiye SİHA’larının kıyaslaması

ABD’de haftalık haber dergisi Newsweek’te dün konuya ilişkin bir haberde, İran yapımı ile Bayraktar yapımı SİHA’ların özellikleri, kapasiteleri ve avantajlarına ilişkin bir karşılaştırmaya yer verildi.

İran yapımı Şahit-129 insansız hava aracının Bayraktar’a göre daha uzun mesafe gidebildiği belirtildi.

Haberde atıfta bulunulan Washington Enstitüsü’nün hazırladığı bir rapora göre, Bayraktar’ın iletişim menzili 300 kilometre. İran yapımı Şahid-129 insansız hava aracının menzilininse 2 bin kilometre olduğu belirtiliyor.

İran yapımı SİHA’nın yük taşıma kapasitesinin daha fazla olduğu da kaydediliyor. İran’ın bu serisinde Şahid-123 modeli de bulunuyor.

Buna karşılık haberde Türkiye’nin Ukrayna’ya sağladığı Bayraktar SİHA’larının Şahid-129’a kıyasla daha hızlı gidebildiği kaydediliyor.

Buna göre Bayraktar’ın maksimum hızı saatte 222 kilometre, Şahid-129 ise saatte maksimum 150 kilometre hızla gidebiliyor.

Bayraktar SİHA’larının daha dayanıklı olduğu ve bu nedenle daha uzun süre uçabildiği ifade ediliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG