Erişilebilirlik

'İran'ın Sivil Amaçlı Nükleer Programa Hakkı Var'


Hasan Ruhani
Hasan Ruhani
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ülkesinin sivil amaçlı nükleer programa hakkı olduğunu savundu.

New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Hasan Ruhanni, ülkesinin uranyum zenginleştirme hakkı olduğunu söyledi.

İran’ın yeni cumhurbaşkanı, nükleer programı konusunda Amerika ve Batı’yla derhal, şeffaf bir diyalog başlatmaya hazır olduğunu belirtti, nükleer silahlarla kitle imha silahlarının İran’ın kendi doktrininde yeri olmadığını açıkladı.

Uluslararası toplumun İran’a uyguladığı yaptırımları eleştiren Ruhani, bu yaptırımların ülkesinin ekonomisine zarar verdiğini, İran halkını mağdur ettiğini kaydetti. Yaptırımları Saddam Hüseyin döneminde Irak’a uygulanan ve eleştirilere maruz kalan uygulamalara benzeten Hasan Ruhani, bu yaptırımların en basit tanımıyla “çok sert” olduğunu çünkü etkilenenlerin seçkinler değil, normal insanlar olduğunu söyledi.

Haziran ayında cumhurbaşkanlığına seçilen Hasan Ruhani, ilk kez uluslararası bir arenada boy gösteriyor. Ruhani, göreve geldiğinden bu yana dış dünyaya yumuşak mesajlar gönderiyor.

Amerikalı yetkililer, Başkan Barack Obama ve Hasan Ruhani arasında New York’taki toplantılar sırasında bir görüşme olmayacağını açıklamıştı. Yetkililer, böyle bir görüşmenin, özellikle İran tarafı için çok karışık bir prosedür olduğunu söyledi. Daha önce mektuplaşan iki lider için resmi bir görüşme ayarlanmamış olsa da, Amerikalı yetkililer bir el sıkışma tarzı dahi olsa, küçük çaplı bir görüşmeyi son ana kadar göz ardı etmemişti.

1979’daki İran İslam Devrimi’nden bu yana İranlı ve Amerikalı liderler arasında hiçbir görüşme gerçekleşmedi. İki ülke 1980 yılında Tahran’daki Amerikan büyükelçiliğinin İranlı öğrenciler tarafından basılıp personelinin rehin alınmasından bu yana diplomatik ilişkileri de kesmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG