Erişilebilirlik

İran'la İlgili Nükleer Görüşmeler İstanbul'da Başlıyor


İran'la İlgili Nükleer Görüşmeler İstanbul'da Başlıyor
İran'la İlgili Nükleer Görüşmeler İstanbul'da Başlıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın temsilcileri bugün İstanbul’da İranlı yetkililerle bu ülkenin nükleer programını görüşmeye hazırlanıyor.

Ancak görüşmeden önce İran Atom Enerji Dairesi Başkanı, olası bir saldırının uranyum zenginleştirme çalışmalarını aksatamayacağını söyledi. Ali Aşgar Sultaniye, Kum kenti yakınlarında bir dağın altına inşa ettikleri uranyum zenginleştirme tesisinin, saldırıya uğramaları durumunda bile faaliyetlerini sürdürebileceğini söyledi. İran’ın ana uranyum zenginleştirme tesisi, Natanz’da bulunuyor.

Bugün ve yarın İstanbul’da yapılacak görüşmeye, İran’ın yanı sıra Amerika, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya temsilciler gönderdi.

Amerika’yı görüşmede Dışişleri Bakanlığı’nın siyasi işlerden sorumlu müsteşarı William Burns temsil edecek. Bakanlık sözcüsü Mark Toner, İstanbul’da ‘büyük bir gelişme beklemediklerini’ ancak nükleer yakıt takası konusunu görüşmede ele almak istediklerini bildirdi. Toner, “İran’ın uluslararası yükümlülüklerine uyması konusunda kararlıyız ve Tahran hükümeti, nükleer programı konusundaki uluslararası kaygıları giderecek somut adımlar atıncaya kadar bu kararlılığımızı sürdüreceğiz,” diye konuştu.

Moskova’da açıklama yapan İran Atom Enerji Dairesi Başkanı Sultaniye de nükleer yakıt takası konusunu görüşmeye hazır olduklarını belirtti. Bununla birlikte Sultaniye, bu konuda diğer devletlerin acele etmesi gerektiğini, Tahran hükümetinin kendi reaktörlerini çalıştırmaya yetecek güçte, yani yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirmesi durumunda, yakıt takasına gerek kalmayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG