Erişilebilirlik

İran Tatbikatta Kendi Gemisini Vurdu 


Basra Körfezi’nde tatbikat yapan İran donanmasına ait Cameran fırkateyninin yanlışlıkla Konarek adlı başka bir İran savaş gemisini vurduğu bildirildi. Kazada 10 denizci öldü, 15 denizci de yaralandı.

İran devlet televizyonunda yer alan haberde, olayın İran donanmasının tatbikat yaptığı Basra Körfezi’nin güneyindeki Bender Cask limanında meydana geldiği kaydedildi.

İran donanması bölgede sık sık tatbikat düzenliyor.

Fars haber ajansı, adını açıklamadığı İranlı bir yetkilinin, İran medyasında Konarek fırkateyninin battığı şeklinde yer alan haberleri yalanladığını yazdı. İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA) ise kazayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirten donanma açıklamasına yer verdi.

İran Radyo Televizyon Kurumu (IRIB), İran’ın 1979 İslam Devrimi’nden önce satın aldığını Hollanda yapımı Konarek fırkateyninin 2018’de büyük bir revizyondan geçtiğini ve gemiye dört seyir füzesi yerleştirildiğini aktardı.

Reuters haber ajansı, kazanın İran ve ABD arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bir döneme denk geldiğini yazdı. Başkan Donald Trump’ın 2018’de ABD’yi 2015’te İran’la imzalanan nükleer anlaşmadan çekmesi ve Tahran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamasının ardından iki ülke arasındaki tansiyon yükselmişti.

Geçen Ocak ayındaysa İran’ın üst düzey komutanlarından Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta düzenlenen bir ABD hava saldırısında öldürülmesi, iki ülkeyi savaşın eşiğine getirdi. Tahran, Washington’a misilleme yaparak, Irak’taki ABD üslerine saldırı düzenledi. İran silahlı kuvvetleri aynı gün içinde Ukrayna havayollarına ait bir yolcu uçağını düşürerek 176 kişinin ölümüne yol açtı. Ancak İran, daha sonra bir açıklama yaparak olayın kaza olduğunu bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG