Erişilebilirlik

İran'ın Yeni Cumhurbaşkanı Kabinesini Atadı


Cumhurbaşkanı Yardımcılığına atanan eski Sanayi ve Madencilik Bakanı İshak Cihangiri
Cumhurbaşkanı Yardımcılığına atanan eski Sanayi ve Madencilik Bakanı İshak Cihangiri
İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tanınmış bir reformcuyu başkan yardımcısı olarak seçti.
İran devlet televizyonu eski sanayi ve madencilik bakanı İshak Cihangiri’nin cumhurbaşkanı yardımcılığına atandığını bildirdi.

Cihangiri eski reformcu Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin yakın müttefiğiydi.
Ruhani’nin Pazar günü onay için parlamentoya sunduğu kabine listesinde en çok dikkati çeken isimler dışişleri bakanlığına atanan Cevat Zarif ve adalet bakanı olarak seçilen Mustafa Purmuhammedi oldu.

Ömrünün yarısını Amerika’da geçiren ve çok iyi İngilizce konuşan Zarif İran’ın BM büyükelçisi olarak görev yapmıştı. Purmuhammedi ise bazı insan hakları grupları tarafından siyasi tutukluların öldürülmesi olaylarına karışmakla suçlanmıştı.

Ruhani Pazar günü parlamentodaki yemin töreninde yaptığı konuşmada İran ve diğer ülkeler arasında daha iyi ve daha fazla karşılıklı güvene dayanan ilişkiler kurmak için çalışacağını belirtti.

Ruhani , yabancı yetkililer ve bölge liderlerinin katıldığı törende yaptığı konuşmada anayasaya bağlı kalma ve İslam Cumhuriyetinin resmi dinini koruma sözü de verdi.
Yolsuzluk ve hertürlü ayrımcılıkla mücadele sözü veren Ruhani, seçim sandığı yoluyla reform, değişim ve refah istediğini söyledi.

64 yaşındaki yeni İran cumhurbaşkanını ekonomik sorunlar ve İran’ın nükleer programından kaynaklanan uluslararası bir kriz bekliyor.

Genç yaşlarında ilahiyat eğitimi gören ve ardından avukat olan Hasan Ruhani, geçmişte İran siyasetinde üst düzey görevlerde bulundu. Ruhani 1989 ve 2005 yılları arasında 15 yıl boyunca İran’ın nükleer müzakerelerini de yürüttü.

İran’da cumhurbaşkanları aynı zamanda hükümete de başkanlık ediyor. Ama önemli siyasi kararlarda son söz, dini lidere kalıyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG