Erişilebilirlik

"İran'la Hala Nükleer Anlaşma Umudu Var"


İran Atom Enerji Örgütü Başkarı Ali Ekber Salihi ve BM Nükleer Dairesi Başkanı Yukiya Amato Tahran'da varılan anlaşmayı açıklarken
İran Atom Enerji Örgütü Başkarı Ali Ekber Salihi ve BM Nükleer Dairesi Başkanı Yukiya Amato Tahran'da varılan anlaşmayı açıklarken
P5+1 ülkeleri ve İran, son görüşmelerden sonuç alınamamasına rağmen hala anlaşmaya varma konusunda umutlu olduklarını ve bu yönde çalışmaya devam edeceklerini bildiriyor.

Cenevre’de yapılan görüşmelerde İran’ın, uranyum zenginleştirme programını kısıtlaması karşılığında bu ülkeye uygulanan yaptırımların yumuşatılması doğrultusunda bir anlaşma yapılması hedeflenmişti. Ancak taraflar anlaşmaya varamadı ve görüşmelerden sonuç alınamamasından karşı tarafı suçladı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Cenevre görüşmelerinde önemli ölçüde ilerleme sağlandığını , ancak P5+1 ülkeleri arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle anlaşma yapılamadığını söyledi. P5+1 ülkeleri Amerika, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya’dan oluşuyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve İngiliz mevkidaşı William Hague ise ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda görüş ayrılığı iddiasını reddettiler. Kerry, teklifi geri çeviren tarafın İran olduğunu söyledi, tarafların birkaç ay içinde anlaşmaya varmasını umut ettiğini kaydetti.
Taraflar arasındaki yeni tur görüşmelere gelecek hafta başlanacak.

Öteyandan İranlı yetkililer BM denetçilerinin yeni ağır su reaktörüne birkaç hafta içinde girmelerine izin verileceğini bildiriyor.

İran nükleer enerji dairesi sözcüsü Tahran’ın BM denetçilerine Uluslararası Atom Enerji Dairesiyle yapılacak 11 Aralık’taki ikinci tur görüşmelerden önce Arak reaktörüne giriş izni vereceğini açıkladı.
Ancak Behruz Kamalvandi denetlemenin ayrıntılarının henüz belirlenmediğini söyledi.

İran ve Uluslararası Atom Enerji Dairesi, Pazartesi günü İran’ın nükleer tesislerinin daha geniş denetlenmesi izni veren bir anlaşma imzaladı.
Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Yukiya Amano ve İran Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Ali Ekber Salih, bir ağır su reaktörü ve uranyum madeni dahil, denetim alanlarının kapsamını genişleten bir yol haritası üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, iki yıldır, İran’ın nükleer programına ilişkin daha çok belge, personel ve alana erişmek için anlaşma yapmaya çalışıyordu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG