Erişilebilirlik

Irma Alabama ve Mississippi Eyaletlerine İlerliyor


Florida eyaletinin güneyindeki Key adalarından bazılarında, yaşayanların evlerine dönmelerine izin verilirken yetkililer hala Irma’nın yarattığı hasarın boyutunu ölçmeye çalışıyor.

Haftasonu 4. Kategori’de ilerleyen Irma’nın vurduğu Key adalarına, ulaşım tamamen kapanmış ve iletişim hatları kesilmişti. Bu durum da, adalarda hasarın ve kasırganın etkisinin tam olarak ne olduğunu öğrenmeyi geciktirdi. Ancak Key Largo, Tavernier ve Islamorada adalarında yaşayanların evlerine bugün dönmelerine izin verildi.

Daha güneydeki adalara ise ulaşım hala tam olarak sağlanamıyor. Yetkililer, yollarda oluşan hasarın önümüzdeki günlerde giderileceğini belirtti.

Key adalarına havayoluyla ulaşan Florida Valisi Rick Scott karşılaştığı manzaranın son derece yıkıcı olduğunu söyledi.

Donanamaya ait bir uçak gemisinin de Key adalarındaki arama kurtarma çalışmalarına yardım etmesi planlanıyor. Adalarda içme suyu ve benzin sıkıntısı yaşanıyor. Adalara hizmet veren üç hastane de büyük hasar almış durumda.

Öte yandan, kasırganın merkezinin geçtiği, eyaletin batı yakasındaki Tampa bölgesinde hasarın orta dereceli olduğu belirtiliyor.

Etkisi azalan ve tropik fırtınaya dönüşen Irma, Georgia eyaletine yoğun yağış bıraktıktan sonra Alabama ve Mississippi eyaletlerine doğru ilerlemeye devam ediyor.

Öte yandan 13 milyon Floridalı’ya elektrik verilemiyor. Irma, eyaleti terketmeden hemen önce Jacksonville kentinde daha önce görülmemiş bir sele yol açtı. Irma, Georgia ve Güney Carolina eyaletlerinde de seller oluşturdu.

Georgia’da da 1,2 milyon kişiye elektrik verilemiyor.

Irma’nın Florida’da 6, Georgia’da 3 ve Güney Carolina’da 1 kişinin ölümüne neden olduğu belirtiliyor. Karayipler’de de en az 35 kişi kasırga nedeniyle hayatını kaybetti.

Florida’da 180 binden fazla kişi barınaklara sığındı. Eyalette elektrik hatlarının tamir edilmesinin bir kaç hafta sürebileceği belirtiliyor.

Florida Valisi Scott, Irma’nın verdiği zararın beklenenden az olduğunu belirtse de, pek çok bölgenin toparlanmasının zaman alacağını söyledi.

Scott, Amerikan donanmasının çalışmalara, USS Iwo Jima, USS New York ve uçak gemisi Abraham Lincoln ile katılacağını ekledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG