Erişilebilirlik

IŞİD Sosyal Medya Savaşından Vazgeçmiyor


Twitter, son altı ayda terörizmi destekleyen 235 bin hesabı daha kapattığını duyurdu.

Twitter şirketinden yapılan açıklamada, 2015 yılının ortasından itibaren kapatılan hesap sayısının 360 bine ulaştığı belirtildi.

Twitter, terör içerikli hesaplarının kapatılma oranının 2015’ten itibaren yüzde 80’e ulaştığını ve hesapların çoğunun terör saldırılarından hemen sonra kapatıldığını bildirdi.

ABD merkezli şirket, hesapları kapatılan kişilerin başka bir hesap açarak twitter’ı tekrar kullanabilmelerinin önüne geçilmesinde de önemli adımlar attıklarını duyurdu. Twitter ayrıca, terör içerikli hesapları teşhis edebilmeleri için diğer sosyal medya platformları ile işbirliği yaptıklarını da bildirdi.

Bu gelişmelere rağmen, hesapları kapatılanlar, Twitter’e geri dönme yolunu bulabiliyor. George Washington Üniversitesi’nde Aşırılık-Fanatizm konularında uzman olan J.M. Berger, “Verilen rakamların çoğu, hesapları kapatılan kişilerin bir yolunu bularak tekrar Twitter’e dönenlerden oluşuyor. Bu nedenle bu rakamlar aslında, IŞİD’e destek verenlerin esas sayısını oluşturmuyor,” dedi.

Berger, 2015 yılında yayınlanan “IŞİD’in Twitter Sayımı” (The ISIS Twitter Census) adlı araştırmasında, 2014 yılının Ekim ve Aralık ayları arasında IŞİD’i destekleyenlere ait 46 bin Twitter hesabının bulunduğunu ortaya koydu. Bu hesaplardan her birinin ortalama bin kadar da takipçisi olduğu belirlendi.

Twitter, aşırılık yanlısı hesapların kapatılması ya da engellenmesi için yeterince adım atmamakla eleştiriliyordu. Ancak Berger, Twitter’in, önemli adımlar atmaya başladığını söylüyor.

Berger, Twitter’deki IŞİD ağının, 2014 yılına göre yüzde 10’un altında olduğunu söyledi.

Twitter ve diğer sosyal medya platformlarında yaşadıkları kısıtlamalara karşı IŞİD sempatizanları, Telegram ve Whatsapp gibi şifrelenmiş diğer sosyal medya hesapları kullanmaya ve diğer örgüt sempatizanlarıyla iletişime geçmeye başladı. Ancak bunun IŞİD’e, Facebook veya Twitter’e oranla yeterince olumlu bir yansıması olmadı.

Telegram’ın, üyesi olan hesapların birbiriyle konuşmasına izin verdiğini söyleyen Berger, IŞİD’in, Twitter ve Facebook’u yeni sempatizan bulma platformu olarak kullandığına dikkat çekti.

IŞİD propagandacıları ve örgüte adam kazandıranlar, bu durumun farkında oldukları için, Telegram’a üye olan destekçilerini Twitter’de yeni hesaplar açmaya çağırıyor.

XS
SM
MD
LG