Erişilebilirlik

İslam İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde Suriye İçin Çağrı


Zirvede, iç savaşın müzakereler yoluyla sona erdirilmesi için çabaların güçlendirilmesi istendi

İslam İşbirliği Örgütü (İKO) tarafından Kahire’de düzenlenen iki günlük zirve sona erdi. Zirvenin gündeminde Suriye krizi vardı ve iki gün süren görüşmeler sonrasında çıkan ortak karar Suriye’deki çatışmaların müzakereler yoluyla sona erdirilmesi için çabaların güçlendirilmesi çağrısı oldu.

Zirvede İKO liderleri Mısır Cumhurbaşkanı’nın bu çağrıyı da içeren planına destek verdi, Suriyeli muhalif gruplardan, “dürüst” hükümet yetkilileriyle görüşme masasına oturmaları istendi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi, zirveye katılan tüm üye ülkelerin Suriye halkının yaşadığı trajediyi sona erdirmek için daha fazlasının yapılması gerektiğine inandığını söyledi.

57 ülkenin üyeli İslam İşbirliği Örgütü, geçtiğimiz yıl, şiddet olaylarında hükümeti suçlayarak Suriye’nin üyeliğini askıya almıştı.

Zirveye ev sahipliği yapan Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, Şam hükümetini geçmişteki hatalarından öğrenmemek ve kendi çıkarlarını ülkenin çıkarlarının üzerine koymakla suçladı.

Ayrıca Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Çarşamba günkü açılış konuşmasında, İslam İşbirliği Örgütü’nün üyelerinden Mali’nin bağımsızlığına destek olmalarını istedi.
Sall, “Mali’de bir grup azınlık teröristin suç işlemesine, inancımızı bozmasına ve İslam’a yönelik nefret saçmasına” izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG