Erişilebilirlik

İspanya Hükümeti ETA'nın Ateşkesini Reddetti


İspanyol hükümeti ayrılıkçı Bask örgütü ETA’nın ateşkes ilanını reddetti.

İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba, ETA’dan bundan böyle asla şiddete başvurmayacağı sözü vermesini istedi.

Rubalcaba, ETA’nın daha önce ilan ettiği ateşkesi 2006 yılında Madrid hava alanında bomba yüklü bir araçla iki kişiyi öldürerek bozduğunu hatırlattı.

40 yıldır İspanya’nın kuzeydoğusu ve Fransa’nın güneybatısında bağımsız bir Bask devleti kurmayı amaçlayan ETA Pazar günü silahlı mücadeleye son verdiğini açıklayan bir video yayınlamıştı.

Alfredo Perez Rubalcaba televizyonda yaptığı açıklamada ETA’nın ateşkes ilanının hükümetin taleplerini yerine getirmekten çok uzak olduğunu belirtti.

ETA’nın Bask dilinde yayınlanan bir gazetenin İnternet sitesine gönderdiği videoda üç maskeli militan görülüyor ve militanlardan biri örgütün artık silahlı eyleme başvurmayacağını söylüyordu.

Militan, silahlı mücadeleden vazgeçme kararının aylar önce alındığını da belirtiyordu.

Ancak örgüt, ateşkesin sürekli mi yoksa geçici mi olduğunu bildirmediği gibi silahlarını ne zaman bırakacakları konusunda da bir açıklama yapmadı.

İçişleri bakanı Rubalcaba bunun yeterli olmadığını söyledi. Bakan, açıklamanın, İspanyol ve Fransız polisinin operasyonları sonucu örgütün son derece zayıfladığı bir sırada yapılmış olmasına dikkat çekti. ETA İspanya’da geçen yılın Ağustos ayından beri ciddi saldırılar düzenleyemedi.

ETA ilk kez ateşkes ilanında bulunmuyor. Örgütün şiddete başvurmayacağı sözü vermesinden sonra 2006 yılında barış görüşmeleri başlamıştı. Ancak görüşmeler aynı yılın Aralık ayında, bir araca yerleştirilen bombayla iki kişinin ölmesinden sonra sona ermişti.

O günden beri İspanyol hükümeti ETA ile, bir daha silaha başvurmayacağı konusunda tam güvence almadan masaya oturmayacağını açıkladı.

Yine de bazı İspanyollar son ateşkes ilanının barışa giden yolu açacağı konusunda iyimser:

Bir Madridli, terörizmin sona ermesinin tüm İspanyollar için önem taşıdığını söylüyor.

Ancak çok kişi ETA’nın ateşkes ilanını temkinli karşılıyor.

Bir İspanyol öğrenci, son ateşkes ilanın geçmiştekilerden farklı olmayacağını belirtiyor.

Bir başka Madridli ETA’nın ateşkes ilanını inandırıcı bulmuyor, örgütün daha önce de benzer açıklamalarda bulunduğunu hatırlatıyor.

Amerika ve Avrupa tarafından terörist örgüt olarak görülen ETA, İspanya’nın kuzeybatısı ve Fransa’nın güneybatısındaki bazı toprakları içine alan bağımsız bir Bask devleti kurulması için kırk yıldır silahlı mücadele veriyor. Şiddet olaylarında bugüne kadar 800’ün üzerinde kişi öldü.

XS
SM
MD
LG