Erişilebilirlik

İspanya’dan Katalonya Referandumu için Son Uyarılar


İspanya hükümeti kabine sözcüsü, Katalan hükümetinin Pazar günü yapmayı planladığı bağımsızlık referandumunun gerçekleşmeyeceğini belirtti.

Kültür Bakanı Inigo Mendez de Vigo, kuzeydoğu bölgesini yöneten ayrılıkçı koalisyonu, Anayasa Mahkemesi de dahil olmak üzere mahkemelerin uyarılarını dikkate almaksızın kanunları esneterek referanduma gitmekle suçladı.

Katalan yetkililer ise referandumdan evet sonucu çıkması halinde 48 saat içinde bağımsızlık ilan edileceğini duyurdu. İspanya hükümeti çok sayıda yasal önlemle referandumu önlemeye çalıştı. Bu önlemler Katalonya’da eleştiriyle karşılandı.

Kültür Bakanı de Vigo, hükümetin sivil düzeni korumak için gerekli yasaları uygulamakla yükümlü olduğunu hatırlattı ve “Kimse kanunun üzerinde değildir, kanunları çiğneyenler sonuçlarına katlanır” dedi.

AB’nin desteği Madrid’den yana

Avrupa Birliği ise İspanya ve Katalonya hükümetleri arasındaki anlaşmazlığa müdahil olmamayı tercih etti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, Estonya’daki AB Zirvesi’nde bunun İspanyolların bir sorunu olduğunu ve birliğin konuyla ilgili yapabileceği çok az şey olduğunu kaydetti.

Ancak yine de yasal düzlemde Madrid’in haklı olduğunu söyleyen Tajani, AB’nin desteğinin Madrid’den yana olduğunun altını çizdi.

Barcelona Belediye Başkanı’nın da aralarında olduğu Katalan yetkililer ise AB’den Pazar günü için planladıkları referandum öncesindeki gerilimi aşmak için yardım istemişti.

AB, Katalonya’nın bağımsızlık ilan etmesi halinde birlikten ihraç edileceğini söylüyor.

Katalonya Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras, İspanyol hükümetinin agresif tavrına rağmen her 10 seçmenden altısının Pazar günü düzenlenecek referandumda oy kullanacağını aktardı.

Junqueras, anketlere göre 5 milyon 300 bin seçmenin yüzde 60’ından fazlasını oy kullanacağını söyledi ve “Oy merkezleri zorla işgal edilse bile Katalan vatandaşlar oylarını kullanacaklar” dedi.

İspanyol Anayasası’na göre yalnızca ülkenin merkezi hükümeti egemenlik konusunda referandum düzenleme yetkisine sahip. Geçen hafta mahkeme kararı üzerine Katalonya bölge yetkililerinin bir kısmı referandum nedeniyle gözaltına alınmış ve oy pusulalarına polis tarafından el konmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG