Erişilebilirlik

İsrail Askerlerini Gazze’den Çekiyor


İsrail, bu sabah saatlerinde başlayan 72 saatlik karşılıklı ateşkes öncesinde Gazze’deki askerlerini çekeceğini açıkladı. Askerler Gazze dışındaki bazı noktalara savunma amaçlı konuşlandırılacak

İsrail ile Hamas arasında bu sabah itibariyle 72 saatlik ateşkes ilan edildi. Ateşkesi uzun süreli çözüme ulaştırmak için başlatılan diplomatik çabalar da hız kazandı.

Yerel saatle sabah sekizde ateşkesin başlamasından önce İsrail, geride bıraktığı askerlerin tamamını çekeceğini açıkladı. Ordu sözcüsü Peter Lerner, askerlerin Gazze dışındaki eş savunma noktasına konuşlandırılacağını açıkladı.

İsrail ordusu Pazartesi günü Hamas’a ait son 32 tünelin yıkıldığını, böylece Gazze'deki bilinen tüm tünellerin imha edilmiş olduğunu bildirdi.

Hamas olası bir ateşkes için İsrail askerlerinin çekilmesini şart koşmuştu. Hamas heyeti bugün Mısır’ın başkenti Kahire’ye gidiyor. Heyet, Mısır’ın arabuluculuğunda ateşkesin kalıcı hale gelebilmesi için İsrail’le müzakere masasına oturacak.

Dört haftadır devam eden çatışmalarda çoğu sivil, 1800 Filistinli öldü. Aynı dönemde 64 İsrail askeri 3 de İsrailli sivil öldü.

Taraflar daha önce de ateşkes ilan etti, ancak geçen Cuma olduğu gibi bazı durumlarda ateşkesin ilanından bir iki saat sonra çatışma yeniden başladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günleri tarafları ateşkes şartlarına tamamen uymaya çağırdı, bunun kalıcı çözüm için yarar getireceğini bildirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ateşkesi memnunlukla karşıladı, ve temel sorunların giderilmesi için görüşmelerin bir an önce başlatılmasını istedi.

İsrail, Hamas’ın silah bırakmasını şart koşuyor, Gazze’ye uyguladığı ablukayı yumuşatması halinde militan örgüte silah veya mühimmat satışı yapılmayacağını garanti altına almak istiyor.

Hamas ise İsrail’in Gazze’den çekilmesini, ablukayı kaldırmasını, Filistinli mahkumları serbest bırakmasını ve son çatışmalar öncesinde bile büyük bir insani krizle karşı karşıya kalan sivil halka yardım temin etmesini istiyor.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG