Erişilebilirlik

İsrail Bırakılacak Filistinli Mahkumları Açıkladı


20 yıldır hapis yatan Selah el-Şer'in annesi bırakılacağını öğrendikten sonra oğlunun resmini öperken
20 yıldır hapis yatan Selah el-Şer'in annesi bırakılacağını öğrendikten sonra oğlunun resmini öperken
İsrail, Çarşamba günü yapılacak barış görüşmeleri öncesi bir uzlaşma jesti olarak serbest bırakacağı 26 Filistinli tutuklunun adlarını yayınladı.

Serbest bırakılacak tutukluların çoğu 1990 öncesi İsraillileri öldürme ya da öldürmeye teşebbüs suçundan hapse mahkum olmuş Filistinliler.

26 tutuklu İsrail’in ABD destekli barış görüşmeleri çerçevesinde aşamalı olarak bırakmayı kabul ettiği Filistinlilerin ilk grubunu oluşturuyor.

Cezaevi İşlerinden sorumlu Filistinli Bakan İssa Karaj tutukluların bırakılmasını iyi bir adım ve önemli bir başarı olarak tanımladı.

Tutuklular tarafından öldürülmüş İsrailli sivillerin aileleri, hükümetin bırakma kararını öfke ve üzüntüyle karşılayarak bunu terörizme verilmiş bir ödün olarak niteledi.

İsrail hükümeti, bir gün önce işgal altındaki Arap topraklarında 1,200 yeni konut inşasını onayladı. Konut bakanı Uri Ariel nihai onayı verirken Doğu Kudüs’ün Yahudi mahallerinde 800 apartman dairesi ve Batı Şeria’nın Arial, Betar İllit, Efrat ve Malih Adumim yerleşim merkezlerinde 400 konutun inşasını ihaleye açtı.

Filistinli yetkililer kararı eleştirerek İsrail’i Çarşamba günü Kudüs’te yapılacak görüşme öncesi kötü niyet göstermekle suçladı. Filistinli baş görüşmeci Saib Erekat İsrail için barışa götürecek kararlar verme zamanı geldiğini söyledi.

Obama yönetimi kararla ilgili hemen bir tepki göstermedi. Ancak yönetim öteden beri İsrail’in yeni yerleşim birimleri inşa etmesini meşru görmüyor ve tarafları barış sürecini güçleştirecek adımlar atmaktan kaçınmaya çağırıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG