Erişilebilirlik

İsrail’de Aşırı Sağcı Ben-Gvir Güvenlik Bakanı Olacak  


İsrailli aşırı sağcı siyasetçi Itamar Ben-Gvir, Başbakan adayı Benyamin Netanyahu'nun Likud partisi ile ülke tarihinin en sağcı hükümetini kurmaya hazırlanan bir koalisyon anlaşması kapsamında Kamu Güvenliği Bakanı olacak. Polisin faaliyetleri bu bakanlığın çatısı altında.

Anlaşma, Netanyahu'nun sağcı ittifakının bu ay yapılan ve İsrail'in dört yıldan kısa bir süre içindeki beşinci parlamento seçimlerinde rahat bir zafer kazanmasının ardından geldi.

Netanyahu halen üç ayrı siyasi parti ile yeni hükümeti kurma görüşmelerini sürdürüyor.

Ben-Gvir, bu sabah yaptığı açıklamada, "Tam bir koalisyon anlaşmasına, tam anlamıyla sağcı bir hükümet kurmaya doğru büyük bir adım attık" dedi.

2007'de Araplar’a karşı ırkçı kışkırtmalarda bulunmaktan ve İsrail ile ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilen bir gruba destek vermekten hüküm giyen Ben-Gvir, işgal altındaki Batı Şeria'da Sınır Polisi'nin sorumluluğunu da içeren genişletilmiş bir güvenlik portföyünün başında olacak.

Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanlığı, Ben-Gvir'in katıldığı anlaşmanın "İsrail-Filistin çatışması üzerinde potansiyel olarak yıkıcı bir etkisi" olacağını ve iki taraf arasında 2014 yılında durmuş olan müzakerelerin yeniden canlanmasını engelleyeceğini bildirdi.

Ben-Gvir'e İsrail hükümetinin güvenlik kabinesinde bir pozisyon sağlayan anlaşma, Batı Şeria'da aylardır süren gerilim ile Kudüs'te iki otobüs durağına düzenlenen ve İsrailli-Kanadalı bir öğrencinin ölümüne, en az 14 kişinin yaralanmasına neden olan koordineli bombalı saldırıdan sadece birkaç gün sonra ardından geldi.

Ben-Gvir'in Yahudi Gücü Partisi, kamu güvenliği bakanlığının yanısıra Necef ve Celile bölgelerinin kalkınmasından sorumlu bakanlıkları, miras bakanlığını, ekonomi Bakanlığında bir yardımcılık pozisyonunu ve Knesset Kamu Güvenliği Komitesi başkanlığını da alacak.

İsrail'in 1967’deki Altı Gün Savaşı’nda işgal ettiği Batı Şeria'da yaşayan bir yerleşimci olan Itamar Ben-Gvir, uzun süredir Filistin devletinin şiddetli bir muhalifi.

Ben-Gvir’in seçim kampanyası sırasında işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinli göstericilere silah doğrulttuğu görülmüştü.

Ben-Gvier ayrıca hem Müslümanlar hem de Yahudiler için kutsal bir yer olan ve Tapınak Tepesi olarak bilinen Mescid-i Aksa Cami bölgesinde Yahudiler’in ibadet etmesini destekliyor.

Bir zamanlar iki antik Yahudi tapınağına evsahipliği yaptığı söylenen bölgede, Müslüman olmayanların ibadet etmesini yasaklayan kurallara karşı çıkan Yahudi ziyaretçiler ile Müslümanlar arasında defalarca çatışmalar yaşandı.

Yahudi Gücü Partisi hükümete yaklaştıkça Ben-Gvir daha önceki tutumlarından bazılarını yumuşattı ve artık tüm Filistinliler’in sınırdışı edilmesini savunmadığını, sadece hain ya da terörist olarak gördüklerinin sınırdışı edilebileceğini söyledi.

Ben-Gvir'in hükümete girecek olması üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı bu ay, yeni İsrail yönetimindeki tüm yetkililerin "hoşgörü ve sivil toplumdaki herkese saygı dahil açık, demokratik bir toplum" değerlerini paylaşmasını beklediklerini açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG