Erişilebilirlik

İsrail Gazze'de BM Okulunu Vurdu


BM okuluna düzenlenen İsrail saldırısında yaralanan Filistinli çocuklar
BM okuluna düzenlenen İsrail saldırısında yaralanan Filistinli çocuklar

Gazze’nin kuzeyinde Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen bir okula isabet eden İsrail tank mermisinin en az 15 kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin de yaralanmasına yol açtığı bildiriliyor.

BM Beyt Hanun kasabasındaki okulun vurulduğunu doğruladı ancak ölü ve yaralı sayısını doğrulayamadı. Okul çatışmalardan kaçan yüzlerce Filistinliyi barındırıyordu.

Filistin bölgelerinde hizmet veren BM yardım dairesi sözcüsü, İsrail ordusuna okulun koordinatlarını “tam” olarak ilettiklerini açıkladı. İsrail ordusu yaptığı açıklamada Beyt Hanun kasabasındaki Hamas militanlarının “sivil binaları ve uluslararası simgeleri canlı kalkan olarak kullandıklarını” savundu.

İsrail ordusu Gazze’yi hava saldırıları ve tank ateşiyle vurmayı sürdürürken Hamas İsrail’e roket yağdırmaya devam ediyor.

Filistinli sağlık görevlileri Perşembe günü İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerle İsrail’in 8 Temmuz’da Hamas’ın roket saldırılarını durdurma amacıyla başlattığı askeri harekatta bugüne kadar toplam ölü sayısının 730’u bulduğunu bildirdi. Buna karşılık çatışmalarda 32 İsrail askeri ve iki İsrailli sivil öldü.

İsrail ordusu Perşembe günü Hamas’ın attığı roketlerden çoğunun Demir Kubbe adlı füze savunma sistemi tarafından havada imha edildiğini açıkladı.

Öteyandan İsrail’den Kahire’ye dönen Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ateşkes sağlama çabalarını sürdürüyor.

Kerry, Çarşamba günkü temaslarında Kudüs’te İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Ramallah’ta ise Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile biraraya geldi.

Kerry görüşmelerinden sonra bir açık açıklama yapmadı; ancak görüşmelerden önce yaptığı açıklamada “ bir miktar ilerleme ” kaydedildiğini belirtti.

Öteyandan BM İnsan Hakları Konseyi Cenevre’de düzenlediği acil oturumda İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediğini iddialarını soruşturma kararı aldı.

47 üyeli konsey Filistinlilerin sunduğu karar tasarısını 1’e karşı 29 oyla kabul etti. Sadece Amerika aleyhte oy verirken bazıları Avrupa birliği üyesi 17 ülke çekimser kaldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG