Erişilebilirlik

İsrail- Hamas çatışmaları Latin Amerika'yı nasıl etkiliyor?


Latin Amerika, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarla birlikte artan petrol fiyatları ve olası arz endişesinden en çok etkilenen bölgelerden biri.
Latin Amerika, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarla birlikte artan petrol fiyatları ve olası arz endişesinden en çok etkilenen bölgelerden biri.

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların ardından artan petrol fiyatları, çatışmanın büyümesi, olası arz endişeleri ve yükselen gıda fiyatları gibi başlıklardan en çok etkilenen bölgelerden biri de İsrail’e yaklaşık 11 bin kilometre uzaklıkta bulunan Latin Amerika.

Ekonomisi hammadde ve gıda ihracatına dayalı olan ve çok sayıda temel tüketim maddesini ithal eden Latin Amerika’da petrol fiyatlarına bağlı olarak ulaşım, enerji ve gıda fiyatlarının artmasının bölgedeki enflasyon ve alım gücünde kayıp, yoksulluk, gelir adaletsizliği gibi sorunları derinleştirdiği kaydediliyor.

Bölgedeki en büyük petrol üreticileri; günlük 3,5 milyon varilin üzerindeki üretimiyle Brezilya ve günde 1,9 milyon varil ham petrol üreten Meksika olsa da Kolombiya, Venezuela ve Arjantin de önemli petrol ülkeleri arasında yer alıyor.

Uzmanlara göre petrol fiyatlarının artması, petrol ihraç eden ülkeler için bir avantajmış gibi görünse de yol açtığı enflasyonist baskıdan dolayı bölge ekonomisini olumsuz etkiliyor.

Bloomberg Intelligence sektör araştırma şirketinin enerji analisti Fernando Valle, “Petrol fiyatı, 80 doların üzerine çıktığında Latin Amerika’da tüketici enflasyonu bu durumdan olumsuz etkileniyor” diyor. Petrol fiyatı bugün yaklaşık 90 dolar.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Felix Arellano’ya göre İsrail ile Hamas çatışması, politik olarak bölgedeki sol görüşlü hükümetler ile muhafazakarlar arasındaki kamplaşmayı körüklese de esas etki petrol fiyatlarındaki artışın yol açtığı ekonomik sonuçlar.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Felix Arellano
Uluslararası ilişkiler uzmanı Felix Arellano

VOA Türkçe’nin ulaştığı Arellano, “Petrol üretiminin en önemli aktörlerinin Ortadoğu’da olması nedeniyle, orada yaşanan her sorun petrolle ilişkileniyor. Ukrayna işgali sonrasında dünyada enflasyonun artış eğiliminin üzerine, İsrail- Hamas çatışmalarıyla artan petrol fiyatları da eklendi. Bu durum petrol üreticisi ve ihracatçısı ülkeleri ilk başta olumlu olarak etkilese de nakliye fiyatlarının artmasına bağlı olarak tüm ürünlerde fiyat artışına ve sonrasında enflasyona sebep olduğu için Latin Amerika’yı da olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, ekonomik büyüme oranı geçen yıla göre yüzde 1,8 azalarak yüzde 2,3 olması öngörülen Latin Amerika’da; Arjantin, Şili, Haiti ve Porto Riko’da ekonomik büyümenin negatif olması bekleniyor.

Bölgede 2023 enflasyonunun en yüksek olduğu ülkeler yüzde 158,3’le Venezuela, yüzde 103,2 ile Arjantin ve yüzde 8,01 ile Kolombiya.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Latin Amerika ve Karayipler’deki yoksul oranı yüzde 32,1, aşırı yoksul oranıysa yüzde 13,1. Bu verilere göre, yaklaşık 660 milyon nüfusa sahip olan bölgede 201 milyon kişi temel ihtiyaçlarını, en az 82 milyon aşırı yoksul da günlük gıda ihtiyacını karşılayamıyor.

AB ve ABD'nin terör örgütü listesinde bulunan Hamas, 7 Ekim'de Gazze'den sınırın ötesine yüzlerce silahlı adam göndererek, aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu çok sayıda kişiyi öldürdü. İsrail en az 1400 kişinin öldüğünü ve 200 kadar kişinin de kaçırıldığını açıklamıştı.

İsrail saldırılara misilleme olarak o günden bu yana Gazze'yi hava bombardımanına tutuyor. Hamas yönetimindeki Gazzeli yetkililere göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in hava saldırısında 7 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG