Erişilebilirlik

İsrail Hava Saldırısında 7 Hamas Militanı Öldü


Gazze'nin Han Yunus kasabasında hava saldırısına uğrayan bir bina
Gazze'nin Han Yunus kasabasında hava saldırısına uğrayan bir bina

Hamas, Gazze’ye düzenlenen İsrail hava saldırılarında yedi militanın öldürüldüğünü bildiriyor.

Örgüt tarafından yapılan açıklamada dört kişinin de yaralandığı ve İsrail’in saldırıları karşılığında ağır bir bedel ödeyeceği belirtildi.

İsrail ordusu Gazze’den İsrail’e 25 roket atılması üzerine hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. Pazartesi günü ayrıca Gazze sınırında bir güvenlik noktası yakınında İsrail askerlerinin saldırıya uğradığı ve çatışma çıktığı haber verildi.

İsrail polisi Pazar günü Kudüs‘te bir Filistinli gencin kaçırılıp öldürülmesi olayıyla ilgili olarak altı Yanudi zanlıyı tutukladı.

Bir güvenlik yetkilisi 16 yaşındaki Muhammed Ebu Kudeyr’in öldürülmesiyle ilgili soruşturma geliştikçe bu sayının değişebileceğini açıkladı.

Yetkili Fransız haber ajansına yaptığı açıklamada tutuklu zanlıların aşırı eğilimli bir Yahudi örgütünün üyeleri olduğunu da belirtti.

İsrailli yetkili soruşturmacıların Ebu Kudeyr’in öldürülmesinde “ aşırı milliyetçi etkenlerin” rol oynadığı görüşünde olduklarını da söyledi.

Filistinliler gencin aşırı sağcı Yahudiler tarafından intikam amacıyla öldürüldüğünü öne sürüyordu.

Zorla bir araca bindirilerek kaçırılan Muhammed Ebu Kudeyr’in yanmış cesedi, Çarşamba günü Kudüs’te bir ormanlık alanda, kaçırıldıktan bir saat sonra bulunmuştu.

Ebu Kudeyr’in öldürülmesi Kudüs ve diğer Arapların İsrail kentlerinde dört gün süren şiddetli protesto gösterilerine yol açtı. Ancak İsrail polisi Pazar günü durumun büyük ölçüde sakin olduğunu bildirdi.

Bu arada Perşembe günü tutuklanmadan önce İsrail polisi tarafından ağır bir şekilde dövülen Muhammed Ebu Kudeyr'in kuzeni Pazar günü serbest bırakıldı.

Amerikan vatandaşı Tarık Ebu Kudeyr, olay sırasında Kudüs'te ailesini ziyaret ediyordu. Tarık Ebu Kudeyr'in anne-babası İsrail polisi tarafından dövülmesinin ardından hastanede ziyaret ettikleri oğullarının yüzünün şiştiğini, neredeyse tanınmaz hale geldiğini bildirdi.

Tarık Ebu Kudeyr'in polis tarafından dövülürken çekilen video görüntüleri de internette yayınlandı.

İsrail polisiyse, Tarık Ebu Kudeyr'in bıçaklı bir çetenin üyesi olduğunu, internette yayınlanan videonun montaj olduğunu ve doğruları yansıtmadığını savundu.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, bir Amerikan vatandaşının bu denli ağır bir şekilde dövülmesinin büyük rahatsızlık yarattığını bildirdi. Psaki, yayınladığı yazılı açıklamada, Amerika'nın İsrail polisinin orantısız güç kullanmasını sert bir şekilde kınadığını bildirdi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG