Erişilebilirlik

İsrail’in Refah saldırısı sonrası ABD'den çağrı, Avrupa ve bölge ülkelerinden tepki


ABD, Refah’a hava saldırısı düzenleyen İsrail'i sivilleri korumak için her türlü tedbiri almaya çağırdı. İsrail'in saldırısında en az 45 sivilin ölümü ile ilgili birçok ülkeden de tepki ve kınama mesajları geldi
ABD, Refah’a hava saldırısı düzenleyen İsrail'i sivilleri korumak için her türlü tedbiri almaya çağırdı. İsrail'in saldırısında en az 45 sivilin ölümü ile ilgili birçok ülkeden de tepki ve kınama mesajları geldi

İsrail’in Refah’a düzenlediği hava saldırısının ardından, ABD'den ilk açıklama geldi. Refah'a askeri operasyona karşı çıktığını bugüne kadar sık sık dile getiren Biden yönetimi, İsrail'i sivilleri korumak için her türlü tedbiri almaya çağırdı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden gelen açıklamada, "İsrail ordusunun dün gece Refah'ta düzenlediği ve onlarca masum Filistinli'nin ölümüne yol açan saldırının ardından ortaya çıkan kahredici görüntüler yürek burkuyor" denildi.

İsrail’in Refah saldırısı sonrası ABD'den çağrı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Konsey sözcüsü, "İsrail'in Hamas'ın peşine düşmeye hakkı var ve bu operasyonda, İsrailli sivillere yönelik saldırılardan sorumlu olan iki üst düzey Hamas teröristinin öldürüldüğünü anlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Sözcü, "Ancak daha önce de açıkça ifade ettiğimiz gibi, İsrail sivilleri korumak için mümkün olan her türlü tedbiri almalı" dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, ne yaşandığını değerlendirmek üzere ABD'nin İsrail ordusu ve sahadaki ortaklarıyla aktif şekilde temas halinde olduğunu kaydetti.

Kanada: "Dehşete düştük"

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly da hava saldırısı karşısında "dehşete düştüklerini" belirterek derhal ateşkes çağrısında bulundu.

Joly sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, "Kanada, Refah'ta bir İsrail askeri operasyonunu desteklemiyor. Bu düzeyde insani acı sona ermeli" dedi.

Macron: "Bu operasyonlar durmalı"

Birçok Avrupa ve bölge ülkesinden de sivillerin ölümü ile ilgili tepki geldi.

İsrail’in Refah saldırısına Avrupa’dan sert tepkiler geldi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron İsrail'in son saldırıları karşısında "öfkelendiğini" söyledi. Macron, "Bu operasyonlar durmalı. Refah'ta Filistinli siviller için güvenli bölge yok" açıklaması yaptı.

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, "Açlık bir yana, yeterli miktarda yardıma izin verilmemesi bir yana, dün gece tanık olduklarımız barbarlıktır" dedi.

Uluslararası Adalet Divanı'nın kararına saygı duyulması gerektiğini söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Uluslararası insancıl hukuk herkes için geçerli olduğu gibi İsrail'in savaşı yürütmesi için de geçerlidir" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler'in en üst mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı 24 Mayıs’ta, Güney Afrika'nın İsrail'i soykırımla suçladığı davada dönüm noktası niteliğindeki acil kararla, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik askeri operasyonlarını derhal durdurmasını istemişti.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de hava saldırısını kınadı.

Borrell, sosyal medya hesabında, "Refah'tan gelen, İsrail saldırılarında aralarında küçük çocukların da bulunduğu onlarca yerinden edilmiş kişinin öldüğüne ilişkin haberler karşısında dehşete düştüm. Bunu en güçlü şekilde kınıyorum" dedi.

"Gazze'de güvenli bir yer yok. Bu saldırılar derhal durdurulmalıdır” diyen Borrell Uluslararası Adalet Divanı kararlarına ve uluslararası insancıl hukuka tüm taraflarca saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Bölge ülkelerinden tepki

Devlet medyasının bildirdiğine göre Mısır, İsrail ordusunun "yerinden edilmiş insanların çadırlarını kasıtlı olarak bombalamasını" kınadı ve bunu uluslararası hukukun açık bir ihlali olarak niteledi.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de İsrail saldırısını kınarken, Katar Refah saldırısının ateşkes ve rehine değişimi için arabuluculuk çabalarını engelleyebileceğini söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG