Erişilebilirlik

İsrail Ordusuna Gazze Filosunu Önleme Emri


İsrail Ordusuna Gazze Filosunu Önleme Emri
İsrail Ordusuna Gazze Filosunu Önleme Emri

İsrail güvenlik kabinesi, orduya Gazze’ye yardım götüren filoyu durdurma emri verdi ancak gemilerdeki eylemcilerle çatışmadan kaçınmasını istedi.

Kabine, Dışişleri Bakanlığına yardım filosununun abluka altındaki Gazze’ye hareket etmesini önlemek için diplomatik çabalarını sürdürme görevi de verdi.

Bu arada İsrail, filoyla seyahat edecek yabancı gazeteciler için 10 yıl ülkeye giriş yasağı koyma tehdidinden vazgeçti.

Başbakanlık Basın Müşaviri Oren Helman, dün gazetecilere gönderdiği mektupta filonun Batılı ve İslamcı fanatikler tarafından oluşturulduğunu, katılanların İsrail yasalarını çiğneyeceğini belirtmişti.

Yabancı Basın Birliği, tehditi kınadı ve İsrail’in basın özgürlüğüne bağlılığı konusunda ciddi soru işaretleri yarattığını bildirdi.

10 gemiden oluşması beklenen yeni Gazze’ye yardım filosunda, yardım malzemelerinin yanı sıra yüzlerce Filistin yanlısı eylemci yer alacak. Filonun ne zaman yola çıkacağı bilinmemekle birlikte, bu hafta içinde yolculuklarına başlaması bekleniyor.

İsrail komandolarının geçen yılki filoda bulunan Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskında dokuz Türk ölmüştü. Mavi Marmara bu yılki filoda yer almıyor.

İsrail güvenlik kabinesi abluka altındaki Gazze’ye yardım filosu götürmeye hazırlanan Filistin yanlısı eylemcilere sert bir uyarıda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Moşe Yaalon, yardım filosunun bir kışkırtma olduğunu ve İsrail donanması tarafından durdurulacağını söyledi.

İsrailli yetkililer, donanmanın müdahelesi sırasında can kaybı olmayacağını umduklarını ve geçen yılki kanlı komando baskınının tekrarından kaçınmak istediklerini bildirdi. Geçen yıl Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskın sırasında dokuz Türk ölmüş, olay uluslararası alanda büyük tepki toplamıştı.

İsrail, Gazze’deki Hamas grubuna silah gönderilmesini önlemek için ablukanın devamının gerekli olduğunu savunuyor. İsrailli yetkililer, gemilerin İsrail ya da Mısır limanlarına yüklerini boşaltabileceklerini ve yardım malzemelerinin yasal biçimde karayolundan Gazze’ye nakledebileceğini söylüyor.

Yardım filosundaki gemilerin çeşitli Avrupa limanlarından yola çıkması bekleniyor. Daha önceki seferlerde gemilerin buluşma yeri olan Kıbrıs’ta, Rum Yönetimi bu kez yardım gruplarının limanlarını kullanmasını yasakladı.

Filoyu örgütleyen eylemciler Atina’da düzenledikleri basın toplantısında İsrail’in tehditlerinin kendilerini yıldıramayacağını söyledi. Eylemciler, Yardım malzemesi yüklü 10 tekne ve iki kargo gemisinin yakında yola çıkacağını ve yasadışı olarak gördükleri ablukayı kırmaya çalışacaklarını açıkladı.

Eylemciler arasında yer alan Amerika Dışişleri bakanlığı eski görevlisi Ann Wright, basın toplantısında Gazze halkına seslendi.

“Gazze halkı, bekle biz geliyoruz” diyen Wright’in sözlerini diğer eylemciler hep birlikte tekrarladı.

Yardım filosunda aralarında gazeteciler, politikacılar, yazarlar ve din adamları bulunan yüzlerce kişi yer alacak.

Amerika ve BM, filoyu örgütleyen grupları Gazze’ye yardım sevketmek için kabul edilmiş yolları kullanmaya çağırdı. Çağrıya Atina’daki basın toplantısında konuşan Filistin asıllı Amerikalı eylemci Huveyde Arraf sert tepki gösterdi.

“Utanın” diye bağıran Arraf, Amerika ve BM’yi temel hakları, tüm insanların özgür olma hakkını görmezden gelmekle suçladı.

Bu arada İsrail hükümeti filoya katılacak yabancı gazetecilere 10 yıl giriş yasağı uygulama tehditini geri aldı. Kudüs’teki Yabancı Basın Birliği, tehditi sert biçimde eleştirmiş, İsrail’in basın özgürlüğüne bağlılığı konusunda kuşku yarattığını bildirmişti.

XS
SM
MD
LG