Erişilebilirlik

İstiklal Caddesi Saldırısıyla İlgili 17 Kişi Tutuklandı


İstiklal Caddesi’nde Pazar günü meydana gelen bombalı saldırının baş şüphelisi Suriye uyruklu Ahlam Albashir, bu sabaha karşı tutuklandı.

İstanbul Nöbetçi 3. Sulh Ceza Mahkemesi, Albashir’in de aralarında bulunduğu 17 şüpheli hakkında “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak”, “kasten öldürmek ve kasten öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarından tutuklama kararı verdi.

Albashir dışında tutuklanan isimlerin Ahmet Jarkas, Ammar Jarkas, Bakar Jarkas, Hadır Jarkas, Ahmed El Seyhun, Ahmed Hac Hasan, Ehlam Elbeşir, Fatma Berkel, Ferhad Habeş, Hatice El Kurdi, Hüseyin Güneş, Mahmud Hesso, Mesud Hesso, Muhammed Şiho, Muhammed Şammuni, Rama El Taha, Yasir El Karali olduğu bildirildi.

Emniyet kaynakları, eylemin PYD/YPG/PKK/tarafından örgütlendiğini, Albashir’in bu örgütler tarafından özel yetiştirilmiş istihbarat elemanı olduğunu belirtirken, eylemi organize ettiği belirtilen Ammar ve Ahmet Jarkas’ın Facebook sayfalarında Özgür Suriye Ordusu’na mensup gruplarla ilişkili olduğu görseller ortaya çıktı.

Albashir’in telefonundan arandığı öne sürülen MHP Şırnak Güçlükonak İlçe Başkanı Mehmet Emin İlhan’ın da savcılık kanalıyla ifadesi alındı.

Savcılık tarafından serbest bırakılan 29 şüpheli ise sınır dışı edilecek.

Bu arada bombalı saldırı ile ilişkili olarak Suriye’nin Azez kentinde gözaltına alınan Hüsam isimli kişinin bugün İstanbul’a getirilmesi bekleniyor.

İstiklal Caddesi'nde Yaşam Hızla Normale Dönüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00


Soylu: “İstiklal Caddesi’ndeki saldırı Münbiç’ten oldu”

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırının talimatının Menbiç’ten geldiğini söyleyerek, YPG/PYD’yi işaret etti.

Soylu, “Son 6 yılda 2 bin 473, 2021’de 184, 2022’de 157, son 12 ayda 200 terör eylemi güvenlik güçlerimiz tarafından engellendi. Bu yıl 18 canlı bomba eylemi engellenmiştir. Mersin'deki de, İstiklal Caddesi'ndeki saldırı da Münbiç'ten oldu. İstiklal Caddesi saldırısı PKK’nın daha önce defalarca gördüğümüz sivil katliamlarından biridir. Faillerini bulduk. Şimdi arkasındaki tüm yapıyı deşifre ediyoruz” dedi.

İçişleri Bakanı saldırı sonrası yaptığı açıklamada, İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı talimatının Kobani’den geldiğini, eylemcinin Afrin’den geldiğini söylemişti.

Süleyman Soylu: “İstiklal Caddesi’ndeki Saldırı Talimatı Münbiç’ten Geldi”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Soylu’nun ABD tepkisi sürüyor

Pazar günkü bombalı saldırısında yaptığı açıklamalarda iki kez ABD’yi hedef gösteren İçişleri Bakanı, komisyonda yaptığı konuşmada ABD ile birlikte “küresel efendiler”in Türkiye’nin 21. yüzyıl vizyonunu engellemeye çalıştığını söyledi.

Süleyman Soylu, “Dış desteği yoğun bir terör yapısı ile mücadele vermekteyiz. Ve bu mücadeleyi verirken anayasadan, hukuktan, insan haklarından asla taviz vermedik, vermiyoruz. Bu mücadeleyi vermek hem de hukuktan ve demokrasiden ayrılmadan vermek kolay bir şey değildir. Son 3 yılda Amerikan senatosundan PKK/PYD’ye 2 milyar dolar yardım yapıldı. Mersin ve İstiklal Caddesi saldırılarının yaşanması özellikle yüzyılın seçimi yaklaşırken Türkiye’yi yeniden küresel istikrarsızlık cenderesine çekme denemesidir. Başta ABD olmak üzere küresel efendiler tarafından verilen mesaj, tam bağımsızlık yolculuğunda Türkiye’nin etrafındaki coğrafyayı istikrara kavuşturma çabalarının ve dünyaya sözünü söyleyebilmesinin, bilhassa Türkiye Vizyonu vizyonunun engellenmesine yöneliktir. Her iki olaydaki organizasyon, her iki olayın talimatının geldiği yer, eylemcilere verilen eğitim seviyesi, küresel sistemin üzerimize oynadığı oyunun büyüklüğüne işaret etmektedir” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Soylu, saldırı sonrası “ABD’nin mesajını aldık taziyelerini reddediyoruz” dedikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Endonezya’da yapılan G-20 Bali Zirvesi’nde ABD Başkanı ile yaptığı görüşmede Biden’ın taziyesini kabul etmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG