Erişilebilirlik

İsveç ve Finlandiya’dan Türkiye’ye ‘NATO Üyeliği’ Çağrısı


Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom

Finlandiya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD'ye yapacağı ziyaretin, Türkiye ve Macaristan'ın desteğini alamadığı için geciken NATO üyeliklerine olumlu bir ivme kazandıracağını umduğunu söyledi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu sırasında Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Uzmanlar düzeyinde görüşmeler ve işbirliği iyi gidiyor ama bu konuda hala çok hararetli tartışmalar görüyoruz" dedi.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynakların Reuters'a verdiği bilgiye göre, NATO görüşmelerinde kilit rol oynayan ABD, Kongre'ye Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı satışına hazırlandığını bildirdi. Anlaşmanın gerçekleşmesi halinde Ankara'nın İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine karşı direncini yumuşatacağı yorumları yapılıyor.

Mevlüt Çavuşoğlu’nın yarın Antony Blinken’la yapacağı görüşmeye istinaden Haavisto da, "ABD tüm sorunları çözemez ama Türkiye ve ABD planladıkları bu askeri paket üzerinde anlaşabilirlerse bu iyi bir işaret olur. Eğer bu pakete yeşil ışık yakılırsa, umarım İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yardımcı olur" diye konuştu.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom da bugün Reuters’a yaptığı açıklamada, TBMM’nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik tekliflerini onaylamaya başlaması gerektiğini, çünkü iki İskandinav ülkesinin Türkiye ile mutabık kaldıkları taahhütleri yerine getirdiklerini söyledi.

Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Billstrom, 2022 yazında Türkiye ile imzaladıkları üçlü mutabakata atıfta bulunarak, "İsveç ve Finlandiya'nın bu mutabakatla taahhüt ettiklerini yerine getirdikleri bir noktaya ulaştığımıza inanıyoruz ve artık Türk parlamentosunun onay sürecini başlatmasının zamanı geldi" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı, "Bizden isteneni yaptığımıza yürekten inanıyoruz ve onay sürecinin başlamaması için herhangi bir neden görmüyoruz" diye konuştu.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) katılmak için geçen yıl başvuruda bulundu ancak tekliflerinin NATO üyesi 30 ülkenin tamamı tarafından onaylanması gerekiyor. Türkiye ve Macaristan henüz başvuruları onaylamadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün, iki İskandinav ülkesinin NATO'ya katılım tekliflerinin TBMM tarafından onaylanmasından önce 130 kadar "teröristi" sınırdışı etmeleri ya da Türkiye'ye iade etmeleri gerektiğini söylemişti.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG