Erişilebilirlik

İsveç'ten Rus Büyükelçi'ye Tepki


İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom

İsveç Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Stockholm Büyükelçisi'nin İsveç'in NATO'ya giriş sürecine "müdahale girişimi" iddiasıyla bakanlığa çağırılacağını belirtti.

İsveç ve Finlandiya 2022'de Rusya'nın Ukrayna işgalinin hemen ardından artan güvenlik tehditleri nedeniyle NATO askeri ittifakına üyelik için başvuruda bulunmuştu. İki ülke de üyelik sürecinin bu yıl içinde tamamlanmasını umuyor.

Rus Büyükelçi internet sitesinden yaptığı açıklamada, NATO'ya katılmalarının Kuzey Avrupa ülkelerini askeri nitelikliler de olmak üzere Rusya'nın misilleme adımları için meşru hedef haline getirdiğini söylemişti.

İsveç Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, büyükelçinin bakanlığa çağırılacağını belirtti.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom TT haber ajansına yaptığı ayrı bir açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı bu açık müdahale girişimini protesto etmek için Rus Büyükelçi'yi çağıracak" dedi.

"Macaristan İsveç'in eleştirilerinden rahatsız"

Macaristan hükümet sözcüsü ise bugünkü açıklamasında Macaristan'ın Stockholm'ün Başbakan Viktor Orban'ın politikalarına yönelik eleştirilerinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle İsveç'in NATO'ya katılımını ertelediğini söyledi.

Sözcü Zoltan Kovacs, iki taraf arasında köprü oluşturmanın çaba gerektireceğini söyledi.

Macaristan parlamentosu Pazartesi günü Finlandiya'nın NATO adaylığını onaylamıştı. Ancak İsveç'in NATO üyeliğini içeren tasarı beklemede.

Orban, İsveç'in son 13 yılda hükümetinin hukukun üstünlüğünü erozyona uğrattığına dair yaptığı eleştirilere atıfta bulunarak Stokholm'ün siyasi nüfuzunu Macaristan'ın çıkarlarına zarar vermek için kullandığını öne sürdü.

Kovacs, Stockholm'ün Budapeşte'ye karşı yıllardır "düşmanca tavır" takındığını belirterek "Ankara'nın sıkıntıları ve şikayetleri de bu karışıma eklenince en azından İsveç tonunu değiştirmeye ve bu yaraların iyileşmesine çalışmaya başlamadan çok manevra alanımız kalmıyor" diye konuştu.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye'nin itirazıyla karşılaşmıştı. İki ülkenin üyelik sürecinin resmen başlaması için NATO üyesi tüm ülkelerin onayını almaları gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'nin Finlandiya'nın NATO'ya adaylığını onaylama sürecine başlayacağını açıklamasının ardından son olarak geçtiğimiz hafta TBMM Dışişleri Komisyonu, Finlandiya’nın Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi’ni oybirliğiyle kabul etmişti.

Kanun teklifinin yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.

Ancak Erdoğan, İsveç'in onay sürecinin henüz başlamayacağını açıklamış ve İsveç'in teröristlere kucak açtığını söylemişti. Erdoğan, "Sürecin nasıl ilerleyeceği İsveç'in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır" diye konuşmuştu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG