Erişilebilirlik

Fransa ve İngiltere, İtalya ve Arap Birliği’nin Libya’da Ateşkes Çağrısını Reddetti


Fransa ve İngiltere, İtalya ve Arap Birliği’nin Libya’da Ateşkes Çağrısını Reddetti
Fransa ve İngiltere, İtalya ve Arap Birliği’nin Libya’da Ateşkes Çağrısını Reddetti

İtalya Dışişleri Bakanı ile Arap Birliği Genel Sekreteri Libya’da çatışmalara son verilmesini istedi. Ancak Fransa ve İngiltere, İtalya’nın Libya’ya yönelik askeri operasyonları yardımlara erişimi sağlamak amacıyla durdurma önerisini reddetti.

Libya’da insanlık dramı yaşandığını belirten İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Libya halkına yardımların ulaştırılmasını sağlayacak koridorlar oluşturmak amacıyla saldırılara ara verilmesini istemişti.

Arap Birliği Genel Sekreteri Emir Musa ise İngiliz Guardian gazetesine verdiği demeçte, siyasi çözüm için zamanın geldiğini savunuyor. Emir Musa, demecinde, bunun sağlanabilmesi için savaşan durması gerektiğini belirtiyor ve sivil ölümlerden ötürü NATO’nun Libya operasyonunu desteklediğine pişman olduğunu vurguluyor.

İtalyan bakan Frattini’nin sözleri NATO müttefiki Fransa’nın tepkisini çekti. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bernard Valero, koalisyonun Kaddafi üzerindeki baskıyı arttırması gerektiğini, operasyonlara ara vermenin Kaddafi’ye toparlanması için zaman sağlayacağını söyledi.

Muammer Kaddafi ise yayınladığı ses kaydında NATO ülkelerini ‘çocuk ve torunlarımızı öldüren katiller’ olarak tanımladı.

Öte yandan muhalefet uluslararası destek almaya devam ediyor.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Libya Geçici Ulusal Konseyi’ni diyaloğun önemli bir ortağı olarak tanıdıklarını bildirdi. Yang, bu açıklamayı, direnişçilerin temsilcisi Mahmut Cibril’le Pekin’de görüştükten sonra yaptı. Bu arada Danimarka da konseyi tanıdığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG