Erişilebilirlik

Japonya Başbakanı Kişida istifa kararı aldı


Japonya Başbakanı Fumio Kişida, bugün Tokyo'da düzenlediği basın toplantısıyla istifa kararı aldığını açıkladı.
Japonya Başbakanı Fumio Kişida, bugün Tokyo'da düzenlediği basın toplantısıyla istifa kararı aldığını açıkladı.

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, üç yıllık görev süresine gölge düşüren siyasi skandallar ve ülkede artan yaşam maliyetleri nedeniyle halkın hoşnutsuzluğuna yenik düşerek gelecek ay istifa edeceğini söyledi.

Kişida, Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) lideri olarak yeniden aday olmama kararını açıklamak için bugün Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında, "Siyaset halkın güveni olmadan işleyemez. Bu zor kararı halkı düşünerek ve siyasi reformu ilerletmek için güçlü bir irade ile aldım” dedi.

LDP, Kişida'nın yerine iktidar partisinin başkanlığına ve dolayısıyla Japonya'nın başbakanlığına geçmesi için Eylül ayında kongre yapacak.

Kişida basın toplantısında, "Siyaset halkın güveni olmadan işleyemez. Bu zor kararı halkı düşünerek ve siyasi reformu ilerletmek için güçlü bir irade ile aldım” dedi.
Kişida basın toplantısında, "Siyaset halkın güveni olmadan işleyemez. Bu zor kararı halkı düşünerek ve siyasi reformu ilerletmek için güçlü bir irade ile aldım” dedi.

2021'de göreve gelen Kişida'ya destek, LDP'nin tartışmalı Birleşme Kilisesi ile bağlarının ortaya çıkmasının ardından hızla düşmeye başladı. Resmi olarak Dünya Barış ve Birleşme Aile Federasyonu ismiyle bilinen kilise, son dönemde bağış toplama faaliyetleriyle gündeme gelmiş ve tarikatın Japon siyasetçilerle bağlantıları tartışma yaratmıştı.

LDP'nin bağış toplama etkinliklerinde yapılan kayıt dışı siyasi bağışlardan oluşan bir rüşvet fonunun ortaya çıkmasıyla Kişida’nın popülaritesi daha da darbe aldı.

Ülke yıllardır süren deflasyonist baskıdan nihayet kurtulurken, Kişida, ücretlerin artan yaşam maliyetlerine ayak uyduramaması nedeniyle halkın hoşnutsuzluğuyla karşı karşıya kaldı.

Sophia Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Koichi Nakano,
"LDP'nin görevdeki bir başbakanı, zaferden emin olmadığı sürece başkanlık yarışına girmez. Bu tıpkı sumodaki büyük şampiyon yokozunalar gibidir. Sadece kazanmakla kalmazsınız, aynı zamanda zarafetle kazanmanız gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

LDP lideri olarak Kişida'nın yerine gelecek siyasetçiyi, halkın partiye olan güvenini yeniden tesis etmek, artan hayat pahalılığı, Çin ile tırmanan jeopolitik gerilimler ve Donald Trump'ın gelecek yıl ABD başkanı olarak geri dönme ihtimali gibi konular bekliyor.

Para politikası ve askeri yığınak

Kişida, ülkenin savaş sonrası en uzun süre görev yapan sekizinci lideri oldu. Bu süre boyunca, ücret artışları ve hisse sahipliğinin teşvik edilmesi de dahil olmak üzere hane halkı gelirlerini artırmayı amaçlayan politikalar lehine kâr odaklı ekonomiden kaçınarak daha önceki ekonomi politikasından farklı davrandı.

Japonya'yı COVID salgınından teşvik harcamalarıyla çıkaran Başbakan, akademisyen Kazuo Ueda'yı Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) başına getirdi.

BOJ Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını arttırarak borsada istikrarsızlığa yol açtı ve yenin hızla yükselmesine neden oldu.

Tokyo'daki Mizuho Securities düşünce kuruluşundan Japonya masası baş stratejisti Shoki Omori'ye göre Kişida'nın görevden ayrılması, daha sıkı mali ve parasal koşullar anlamına gelebilir.

Omori, "Kısacası, riskli varlıklar, özellikle de hisse senetleri muhtemelen en çok etkilenecektir" dedi.

Kişida, komşu Çin'i Doğu Asya'daki toprak hırslarını askeri güç kullanarak takip etmekten caydırmayı amaçlayan savunma harcamalarını iki katına çıkarma taahhüdüyle, Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük askeri yatırımını açıkladı.

Kişida ayrıca Washington'un teşvikiyle Japonya'nın Güney Kore ile gerilen ilişkilerini onararak iki ülkenin ve ortak müttefikleri ABD'nin Kuzey Kore'nin füze ve nükleer silah programlarının yarattığı tehdide karşı daha derin bir güvenlik işbirliğine gitmesini sağladı.

Yeni lider

Kamu yayıncısı NHK'ya göre eski Savunma Bakanı Shigeru Ishiba, Kişida’nın yerine geçmesi muhtemel isimlerin başında geliyor

Potansiyel adaylar olarak ortaya atılan diğer isimler arasında Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, Dijital Bakanı Taro Kono ve eski Çevre Bakanı Shinjiro Koizumi yer alıyor.

Uzmanlar, LDP'nin en geç 2025'in üçüncü çeyreğinde yapılması beklenen genel seçimlerden başarıyla çıkabilmesi için, son dönemde partiyi sarsan skandallardan sıyrılacak yeni bir yüz seçmesi gerektiğini söylüyor.

Siyasi analist Atsuo Ito, "LDP bir sonraki liderini siyasi finansman skandallarına karşı kamuoyu eleştirilerini göz ardı edecek şekilde seçerse, parti ezici bir yenilgiye uğrayabilir. Parti, mevcut yönetimle bağı olmayan ve böylece yeni bir LDP sunabilecek genç birini seçmelidir" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG