Erişilebilirlik

Şinzo Abe'den İkinci Dünya Savaşı Taziyesi


Şinzo Abe, ABD Kongresi'nin ortak oturumuna hitap eden ilk Japon Başbakanı oldu
Şinzo Abe, ABD Kongresi'nin ortak oturumuna hitap eden ilk Japon Başbakanı oldu

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ülkesinin İkinci Dünya Savaşı’ndaki rolünden dolayı pişmanlık duyduğunu bildirmekle birlikte, Çin’in Asya’da yükselen bir güç olmasına karşı ülkesinin küresel bir güvenlik unsuru olarak ortaya çıktığını savundu.

Abe dün ilk kez bir Japonya Başbakanı olarak Washington’da, Kongre’nin ortak oturumunda bir konuşma yaptı. İngilizce konuşan Abe, Tokyo hükümetinin İkinci Dünya Savaşı’ndaki tavırlarından dolayı Asya haklarının çektiği acıları göz ardı etmemesi gerektiğini söyledi, ama kendisinden önceki başbakanların da takındığı tavrı devam ettirdi ve özür dilemedi.

Japonya-Amerika ilişkilerini öven Şinzo Abe, İkinci Dünya Savaşı’nda ölen Amerikan askerleri için taziye dileklerinde bulundu. “Olanları geriye çeviremeyiz” diye konuşan Abe, “derin taziye” dileklerinin yanı sıra, Washington’daki İkinci Dünya Savaşı anıtını ziyaret etti. Anıt, 2004 yılında, savaşta ölen 400 bin Amerikalı’yı anmak için hizmete girmişti.

Gerek Çin, gerekse Güney Kore, Abe’yi İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’nın saldırgan tutumundan dolayı özür dilemekten kaçınmakla suçluyor. İki ülke de Japonya’nın özellikle savaş sırasında Güney Kore ve Çinli kadınları seks kölesi olarak kullanmasından dolayı özür dilemesini istiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG