Erişilebilirlik

Jill Biden'ın Teşhisi Kanserle Savaşı Güçlendirebilir


ABD Başkanı Joe Biden’ın eşi Jill Biden'ın kanserin tedavisi için farkındalık mücadelesi, üvey oğlunun 2015 yılında beyin kanserinden ölmesiyle başlamadı.

Jill Biden, kamuoyu nezdinde tanınmıyorken yıllar önce, kanserle mücadeleye destek vermeye başlamıştı.

Son olarak yaygın bir cilt kanseri türüne yakalanması da Jill Biden'ın kansere karşı çalışmalarını yeniden canlandırabilir.

Bazal hücreli karsinom teşhisi

Jill Biden, geçen hafta bir ameliyat olarak, yıl sonunda rutin bir tarama sırasında doktorların sağ gözünün üzerinde bulduğu bir lezyondan kurtuldu. Bunun yüksek oranda tedavi edilebilir bir cilt kanseri türü olan bazal hücreli karsinom olduğu doğrulandı.

Bu sırada doktorlar göğsünün sol tarafından bir karsinom daha buldu. Jill Biden'ın sol göz kapağındaki üçüncü bir lezyonun ise incelendiği belirtildi.

First Lady’nin durumuyla ilgili ne zaman ve nasıl açıklama yapacağı bilinmiyor. Ancak Biden, yaşadığı deneyimi kanser tedavisi araştırmalarına dikkat çekmek ve halkı düzenli tarama yaptırmaya teşvik etmek için kullanabilir ve ABD’nin kanserle savaşını güçlendirebilir.

Biden'ın sözcüsü Vanessa Valdivia, "First lady'nin kansere karşı mücadelesi her zaman kişisel olmuştur. Kanserin hepimizi etkilediğini biliyor" dedi.

Jill Biden, hastalığa yenik düşen arkadaşı Winnie dahil dört kız arkadaşına meme kanseri teşhisi konduğu 1993 yılından bu yana kansere karşı farkındalık için çalışıyor.

Geçen yılki bir konuşmasında Jill Biden, "Winnie, kanser eğitimi ve önleyici tedavilerin önemi konusunda bana ilham verdi" demişti.

ABD'nin ilk meme sağlığı programına öncü oldu

Jill Biden, 16 ile 18 yaşları arasındaki genç kızlara meme kanserine karşı farkındalık aşılayan, ABD'nin ilk meme sağlığı programlarından biri olan Biden Meme Sağlığı Girişimi'ni yarattı. Kendisi de dersler ve gösteriler düzenlemek için, Delaware eyaletindeki liseleri gezen çalışanlar arasındaydı.

Jill Biden, annesi Bonny Jean’i 2008’de ve babası Donald Jacobs'ı 1999'da kanserden kaydetti. Birkaç yıl önce, dört kız kardeşinden biri kanser nedeniyle otolog kök hücre nakli tedavisi oldu.

Mayıs 2015'te, Başkan Joe Biden'ın merhum ilk eşinden olan oğlu Beau Biden, nadir görülen ve agresif bir beyin kanserinden hayatını kaybetti. Beau Biden, geride bir eş ve iki çocuğunu bıraktı.

O sırada başkan yardımcısı olan Joe Biden, Beau'nun ölümü nedeniyle 2016'da başkanlığa aday olmamaya karar verdi.

Babasıyla evlendikten sonra küçük yaştan itibaren Beau'nun yetiştirilmesine yardımcı olan Jill Biden da hastalıktan kurtulacağına inandığı oğlunun ölümüyle gelen karanlığın, kendisini kör ettiğini söyleyerek üzüntüsünü dile getirmişti.

Oğullarının ölümünden sonra Biden ailesi, ülke genelinde bir kampanyayla kanseri "bilinen şekliyle" sona erdirmek için ulusal çapta taahhütte bulunulmasına yardımcı oldular.

Jill Biden, California San Francisco Üniversitesi Helen Diller Aile Kanser Merkezi'nde doktorlar ve öğrencilerle biraraya geldi. 7 Ekim 2022.
Jill Biden, California San Francisco Üniversitesi Helen Diller Aile Kanser Merkezi'nde doktorlar ve öğrencilerle biraraya geldi. 7 Ekim 2022.

Dönemin Başkanı Barack Obama, Başkan yardımcısı Biden'ı Beyaz Saray'ın kanser tedavileri için araştırmaların hızlandırılmasını hedefleyen kampanyanın başına getirdi.

Kanserle mücadelede yeni hedefler

Biden ailesi, Joe Biden başkan olduktan sonra girişimi yeniden canlandırdı ve önümüzdeki 25 yıl içinde kanserden kaynaklanan ölümleri en az yüzde 50 azaltmak, hastalar ve aileleri için kanserle yaşama ve kanserden kurtulma deneyimini kolaylaştırmak gibi yeni hedefler ekledi.

Jill Biden, geçen Şubat ayında Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, kanser araştırmalarını engelleyen duvarların yıkılacağı sözünü verdi. Jill Biden bunun için hastaları, hayatta kalanları, bakıcıları, araştırmacıları, doktorları ve kanser mücadelesinin savunucularını biraraya getireceklerini söyledi.

Joe Biden'ın başkan yardımcılığından başkan adayı olmasına kadar uzanan yıllarda çift, "Biden Kanser Girişimi'ne" liderlik etti.

71 yaşındaki Jill Biden, First Lady unvanını, eğitim ve asker ailelerine yardım gibi konuların yanısıra kanser tedavisi araştırmalarının desteklenmesi için de kullanıyor.

2021 yılının Ocak ayında Joe Biden'ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından, Jill Biden First Lady olarak Washington dışındaki ilk gezisini Virginia Commonwealth Üniversitesi'nin Richmond'daki Massey Kanser Merkezi'ne yapmıştı. Jill Biden bu ziyarette, beyaz olmayan toplulukları etkileyen sağlık hizmetlerindeki eşitsizliklere son verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Jill Biden ayrıca New York, Güney Carolina, Tennessee, Costa Rica, San Francisco ve Florida'da, aralarında çocuk hastaların bakıldığı tesislerin de olduğu kanser merkezlerini ziyaret etti.

En sevdiği profesyonel spor takımlarından ikisi olan Philadelphia Eagles ve Phillies'in etkinliklerine katılarak erken teşhis yoluyla kanserle savaşma çabalarını vurguladı.

Jill Biden geçen Ekim ayında Meme Kanseri Farkındalık Ayı için Amerikan Kanser Derneği ve şarkıcı Mary J. Blige ile bir Beyaz Saray etkinliğine de evsahipliği yaptı.

First lady, kadınları mamografi çektirmeye teşvik etmek için kablolu TV kanalı Lifetime ile de ortaklığa gitti.

Bir Demokrat olarak, kanser savaşını hızlandırmaya yönelik federal yatırımları anlatmak için geçen yıl kablolu TV kanalı muhafazakar Newsmax'a bir röportaj verdi.

Jill Biden katıldığı programlarla izleyicileri pandemi sırasında aksattıkları doktor muayenelerine ve kanser tarama randevularına geri dönmeye teşvik ediyor.

First Lady'nin Mohs mikrografik ameliyatı olarak bilinen prosedürle tedavi edildiği bazal hücreli karsinom, yaygın olmasına karşın, özellikle erken teşhis edildiğinde en iyi tedavi edilebilen cilt kanseri türlerinden.

Özellikle erken yakalandığında yüksek oranda tedavi edilebilir olduğu düşünülüyor. Genellikle yayılmayan ve nadiren ciddi komplikasyonlara neden olan veya nadiren yaşamı tehdit eden yavaş büyüyen bir kanser.

Cilt Kanseri Vakfı, göz çevresindeki hassas cildin güneşin ultraviyole ışınlarının neden olduğu hasara karşı özellikle savunmasız olduğunu belirtiyor ve bunun da göz kapaklarının üzerinde ve çevresinde bazal hücreli karsinomu yaygın hale getirdiğini vurguluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG