Erişilebilirlik

JPMorgan First Republic Bank'ın Varlıklarını Satın Aldı


Amerika'nın en büyük bankası JPMorgan Chase'ten bugün yapılan açıklamada haftasonunda ABD Federal Mevduat Sigortası Kurumu'nun (FDIC) el koyduğu First Republic Bank'ın varlıklarının çoğunun satın alınacağı bildirildi. First Republic Bank, son iki ay içinde iflas eden üçüncü Amerikan bankası oldu.

JPMorgan, yapılan anlaşmanın parçası olarak, merkezi San Francisco'da bulunan First Republic Bank'ın varlıklarının çoğunun karşılığı olarak FDIC'ye 10 milyar 600 milyon dolar ödeme yapacak. First Republic, 2008'deki iflas eden Amerika'nın en büyük tasarruf ve kredi bankası Washington Mutual'dan sonra iflas eden en büyük banka oldu.

JPMorgan First Republic Bank'ın Varlıklarını Satın Aldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

JPMorgan, FDIC'yle girdiği zarar paylaşımı anlaşması uyarınca, First Republic'ten müstakil ev, konut ve ticari kredileri satın alacak ancak iflas eden bankanın kurumsal borçlarını ya da imtiyazlı hisselerini üstlenmeyecek.

Haftasonunda düzenlenen müzayede sonrası varılan anlaşma, First Republic Bank'ın tasfiye edilmesini sağlıyor ve tüm mevduatların sigortalanması ihtiyacını bertaraf ediyor. Geçen ay iflas eden Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank'ın mevduatlarının da tamamı sigortalanmamıştı.

First Republic'ın ilk çeyrekte 100 milyar dolardan fazla nakit çıkışı olduğu ve seçenek arayışına girdiği şeklinde geçen hafta yaptığı açıklama, bankacılık sektöründeki stresi arttırmıştı.

Mart ayında Amerika'da Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank'ın iflası ve İsviçreli bankacılık sevi Credit Suisse'in rakibi UBS tarafından kurtarılmak zorunda kalması, küresel bankacılık sektöründe sarsıntıya yol açmıştı.

Bugün piyasa açılışından önce First Republic hisseleri yüzde 43,3 oranında değer kaybına uğradı. Hisse satışları daha sonra durduruldu. First Republic, bu yıl borsa değerinin yüzde 97'sini kaybetti. JPMorgan hisseleriyse yüzde 2,7 oranında arttı.

Sermaye piyasası şirketi Great Hill Capital'ın Başkanı Thomas J. Hayes, "Silikon Vadisi Bankası iflas ettiğinde yönetimi suçlamak kolaydı. Ancak şimdi FED'in fazla ileri gittiği, aşırı hızlı hareket ettiği ve durumu bozduğu daha da açık hale gelmeye başladı" şeklinde konuştu.

ABD Merkez Bankası (FED), Mart ayında bankacılık sektöründe yaşanan çalkantı sonrasında faiz yükseltme uygulamasına ara vermesi gerektiği çağrılarına rağmen geçen yıldan bu yana faiz oranlarını düzenli şekilde arttırıyor.

Türev borsası CME Group'ın piyasa beklentilerini ölçen FedWatch aygıtına göre yatırımcılar, FED'in bu hafta yapacağı iki günlük toplantılarından faizleri 25 baz puan daha arttırma kararı çıkma olasılığını yüzde 90 olarak değerlendiriyor.

First Republic Bank'ın satın alımı için dün düzenlenen müzayedeye JPMorgan'ın yanısıra PNC Mali Hizmetler Grubu ve Citizens Mali Grup'ın da katıldığı bildiriliyor.

Bugün piyasa açılışı öncesinde PNC hisselerinin yüzde 2,5 düştüğü kaydedildi.

California Mali Koruma ve İnovasyon Dairesi, First Republic Bank'a el koyduğunu ve FDIC'nin kayyum olarak atandığını bildirmişti.

FDIC, First Republic'in Mevduat Sigortası Fonu'na maliyetinin 13 milyar dolar olacağı tahmininde bulunmuştu. Nihai maliyet, FDIC'nin First Republic'in yönetimine kayyum olarak atanması sürecinin tamamlanması sonrasında belirlenecek.

ABD Maliye Bakanlığı, anlaşmayı memnunlukla karşıladığını, anlaşmanın Mevduat Sigorta Fonu'na "en düşük maliyetle" tamamlandığını bildirdi.

JPMorgan'dan yapılan açıklamada First Republic'in tüm mevduatlarını devraldığı bildirildi. Buna göre büyük bankaların Mart ayında First Republic'e yatırdığı 30 milyar dolarlık mevduatın 25 milyar dolarının geri ödeneceği kaydedildi. Anlaşmaya göre merkezi New York'ta bulunan JPMorgan, First Republic'in verdiği 173 milyar dolarlık krediyi, 30 milyar dolarlık tahvili ve 92 milyar dolarlık mevduatı devralacak.

Açıklamada, devralınan şirketlerin JPMorgan'ın Tüketici ve Toplum Bankacılığı Eş CEO'ları Marianne Lake ve Jennifer Piepszak'ın denetimine gireceği kaydedildi.

First Republic'i kurtarma operasyonu, FED'in mali piyasalara istikrar kazandırmak için attığı acil adımları izledi.

JPMorgan Başkanı ve CEO'su Jamie Dimon, "Hükümetimiz bizi ve diğerlerini devreye gitmeye davet etti, biz de üzerimize düşeni yaptık" dedi.

Dimon, "Mali gücümüz, becerilerimiz ve iş modelimiz, Mevduat Sigorta Fonu'na olan maliyeti en aza indirgeyebileceğimiz şekilde teklif vermemizi sağladı" dedi.

JPMorgan, anlaşma sonrasında vergi ödemelerinin ardından tek seferlik 2 milyar 600 milyon dolarlık kazanç elde etmeyi beklediğini bildirdi.

First Republic'in sekiz eyalette bulunan 84 şubesi, bugünden itibaren JPMorgan Chase Bankası olarak yeniden açılacak.

2021'den beri birçok şirket satın alan JPMorgan, 5 milyar doları aşan anlaşmalarla 30'dan fazla şirketi bünyesine kattı.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG