Erişilebilirlik

Yellen: "Ek Kurtarma Önlemleri Alınabilir"


ABD Maliye Bakanı Janet Yellen.
ABD Maliye Bakanı Janet Yellen.

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen bölgesel bankaların iflasının ardından sükunet mesajı verdi. Yellen, bankacılık sisteminin "sağlam" olduğunu söyledi ancak küçük bankaların iflasının mali istikrara risk oluşturması durumunda ek kurtarma önlemlerinin alınabileceğini kaydetti.

Bugün Amerikan Bankacılar Birliği’ne hitabı için hazırladığı konuşma notlarına göre Yellen, "Hükümetin müdahalesinin daha geniş kapsamlı bankacılık sisteminin korunması için gerekli olduğunu söyledi.

Yellen: "Ek Kurtarma Önlemleri Alınabilir"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00


Yellen daha küçük kurumların mevduat sıkıntısı çekmesi durumunda, bunun diğer kurumlara sıçramasını önlemek için benzer önlemlerin yeniden alınabileceğini kaydetti.

Yellen geçen hafta Senato Maliye Komisyonu karşısına çıkmış ve ABD bankacılık sisteminin hala sağlam olduğu mesajını ve Amerikalılar'ın mevduatlarının güvenliği konusunda "rahat olabilecekleri" güvencesini vermişti.

Yellen bu hafta iki kez daha Kongre'de Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki oturumlara katılacak ve bankaların iflasının nedenleri ve hükümetin aldığı önlemler konusunda daha fazla soruyla karşı karşıya kalacak.

Yellen, "Hükümetin son dönemde attığı adımlar, mevduat sahiplerinin tasarruflarının ve bankacılık sisteminin güvende kalmasını sağlamak için gerekli adımları atma konusundaki kararlılığımızı ortaya koymuştur" dedi.

Merkezi California'nın Santa Clara kentinde bulunan Silikon Vadisi Bankası 10 Mart'ta iflas etmiş ve mevduat sahipleri paralarını çekmek için sıraya girmişti. Bu ABD tarihinin ikinci büyük banka iflası oldu.

Hafta sonunda da bankacılık düzenleme kurumları da merkezi New York'ta bulunan Signature Bank'ın da iflas ettiğini duyudu. Her iki bankanın müşterilerinin 250 bin doları geçen yatırımlarının sigortasız olsa bile federal mevduat sigortasıyla korunacağı açıklandı.

Geçen hafta merkezi San Francisco'da bulunan üçüncü banka First Republic Bankası'nın iflasını önlemek amacıyla en büyük 11 ABD bankası tarafından 30 milyar dolarlık fon sağlanmıştı.

Yönetim, halkın bankacılık sistemine güvenini yeniden sağlamaya ve daha fazla kargaşayı önlemeye kararlı. Adalet Bakanlığı ile Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Silikon Vadisi Bankası'nın iflasıyla ilgili soruşturmalar başlattı.

Başkan Joe Biden, Kongre'ye bölgesel bankalarla ilgili kuralları güçlendirme ve iflas eden bankaların yöneticilerine daha sert cezalar verme çağrısı yaptı.

Gözler FED toplantısında

Öte yandan ABD Merkez Bankası (FED) iki günlük toplantılarına bugün başlıyor. Bazı gözlemciler FED'in bankacılık sektöründeki son sıkıntılar karşısında faiz oranlarını arttırmayı durdurabileceği hatta ekonomik görünüm çok belirsiz olduğu için tahminlerini askıya alabileceği görüşünde.

FED'in toplantısı yarın öğlen saatlerinde sona erecek, ardından FED Başkanı Jerome Powell basın toplantısı düzenleyecek. Her şeyin yolunda gitmesi durumunda yeni ekonomik tahminler ve faiz oranları açıklanacak.

Ancak, 2020 Mart ayında COVID-19 pandemisinin başlamasından bu yana, yetkililer enflasyonu düşürmek için ekonomi üzerindeki baskıyı sürdürme ihtiyacını dengelemeye çalışırken, sonuç şüpheye neden oluyor.

EY-Parthenon Baş ekonomisti Gregory Daco, "Evet FED para politikasını sertleştirmeye devam edebilir. Evet FED muhtemelen faiz oranlarını 25 baz puan arttıracak ama hayır, FED bunları yapmamalı. İdeal yaklaşım durmak ve bankalar üzerindeki stresin soruna neden olup olmayacağını görmek olur" diye konuştu.

KPMG Baş Ekonomisti Diane Swonk ise FED'in faiz arttırımını ertelemenin yanısıra bu haftaki toplantının sonunda açıklanması planlanan ekonomik tahminleri de, kaosa neden olacağı için, askıya alması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Swonk, FED liderliğindeki bireysel üyelerin faiz artışları ve ekonominin gidişatına dair rehberlik sağlamalarının ters etki yapabileceği uyarısında bulundu.

Bank of America (BOA) uzmanları, FED'in çeyrek puan artış açıklamasını beklediklerini ancak Powell'ın basın toplantısında son iki haftanın değerlendirmesini yaparak mesajını ona göre şekillendirebileceğini belirtti.

BOA ekonomistleri mali piyasalardaki stresin FED'in ihtiyatlı ilerlemesi gerektiğini gösterdiği görüşünde.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG