Erişilebilirlik

'Kaddafi'nin Günleri Sınırlı'


'Kaddafi'nin Günleri Sınırlı'
'Kaddafi'nin Günleri Sınırlı'

Merkezi Washington’da bulunan Ortadoğu Enstitüsü uzmanı Gönül Tol, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin günlerinin sınırlı olduğu söyledi. Ancak Tol, Kaddafi sonrası geçiş döneminin de kolay olmayacağını vurguluyor.

Çekilme çağrılarını şiddetle reddeden Libya lideri Muammer Kaddafi, sonuna kadar direneceğini söylüyor. Ancak Libya’daki gösterilerin bastırılabileceğini düşünen yok. Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Merkezi Direktörü Gönül Tol’a göre, Kaddafi’nin günleri sayılı.

Washington’da bazı uzmanlar Kaddafi sonrası dönemin de olası sorunlarına işaret ediyor. Libya’da kurumlar zayıf, muhalefetin lideri yok ve Libya bir aşiret topluluğu. Gönül Tol da geçiş sürecinin zorlu olacağını belirtiyor.

Tunus'ta başlayan ayaklanma Ortadoğu'da hızla yayılıyor. Ancak Tol, bu halk hareketlerine devrim demenin doğru olmadığını söylüyor, çünkü liderler çekilse de kurumlar kendini muhafaza edebiliyor. Arap ülkelerindeki baskı ortamı yeni değil. Peki neden şimdi sorusuna, Ortadoğu Enstitüsü uzmanı Gönül Tol, “liberal değerlerin küreselleşmeyle bölgeye nüfuz etmeye başladığı” yanıtı veriyor.

Söyleşiyi izlemek için:

XS
SM
MD
LG