Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi Libya’ya Yaptırım Uygulayacak


Güvenlik Konseyi Libya’ya Yaptırım Uygulayacak
Güvenlik Konseyi Libya’ya Yaptırım Uygulayacak

BM Güvenlik Konseyi Libya hükümetine karşı yaptırım kararı aldı. Genel Sekreter Ban Ki Moon’un çağrısı üzerine bugün tekrar toplanan Konsey, yaptırımlarla ilgili tasarıyı kabul etti.

Konsey'in beş daimi üyesinden İngiltere, Fransa ve Amerika Kaddafi rejimine karşı silah ambargosu ve seyahat yasağı uygulanması ve üst düzey yetkililerin mal varlığının dondurulmasını istediler. Üç ülkenin sunduğu tasarıda, sivil halka karşı girişilen saldırıların derhal durdurulması ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin sorumlular hakkında soruşturma açması da yer alıyor.

Konsey üyeleri arasında Libya lideri Muammer Kaddafi’nin insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle yargılanmasını isteyenler de var.

Genel Sekreteri Ban Ki Moon, dün Güvenlik Konseyi’nden Libya’daki hükümet karşıtı göstericileri korumak için somut adımlar atmasını talep etmişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Kaddafi’den ziyade halka zarar vereceği gerekçesiyle yatırımlara karşı olduğunu söyledi. Farklı niyetlerle uygulanacak yaptırımların Libyalılar'ın yaşamını ağırlaştıracağı uyarısında bulunan Başbakan ''Biz Libya'ya bakınca ortak tarih görüyoruz, kardeş bir halk görüyoruz, her şeyin ötesinde kutsal addettiğimiz canlar, insanlar görüyoruz'' dedi.

Öte yandan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Trablusgarp’taki şiddet olaylarıyla ilgili olarak, kendisine yakınlığıyla bilinen Muammer Kaddafi’nin artık ülkesinde kontrol sahibi olmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG