Erişilebilirlik

Lynch: "BM Libya Konusunda Derhal Harekete Geçmeli"


Lynch: "BM Libya Konusunda Derhal Harekete Geçmeli"
Lynch: "BM Libya Konusunda Derhal Harekete Geçmeli"

Uluslararası Af Örgütü, Libya lideri Kaddafi’nin göstericilere karşı şiddete başvurmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi. Merkezi Londra’daki örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Sözcüsü James Lynch, uluslararası toplumun tepkisini yetersiz bulduklarını söyledi. BM Güvenlik Konseyi’nden Libya’ya karşı silah ambargosu uygulanması için en kısa zamanda karar almasını istedi.

Uluslararası Af Örgütü Temsilcisi James Lynch, Muammer Kaddafi’nin kendisine muhalefeti sürdürenleri öldüreceğini açıkça söylediğini hatırlattı. Lynch, Kaddafi’nin tehditlerinin uluslararası hukuk ve insan hakları prensiplerine ters düştüğünü ve Libya halkının haklarını açıkça ihlal ettiğini bildirdi.

James Lynch, Kaddafi’nin bunların hiçbir yaptırımı olmayacağına inandığının anlaşıldığını ve bu tutumun kabul edilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Uluslararası Af Örgütü yetkilisi, yapılanların cezasız kalmayacağını, yalnız Kaddafi değil, çevresindekilerin de işledikleri suçların sorumluluğunu üstlenmesi gerekeceğini kaydetti.

Lynch, bugüne kadar Birleşmiş Milletler ve diğer kuruluşlarla Amerika başta olmak üzere birçok ülkeden güzel sözler duyduklarını ancak sadece şiddeti kınayan açıklamaların yeterli olmadığını belirtti. James Lynch, Libya’dan gelen haberlerin ciddiyetine bakarak Güvenlik Konseyi’nin derhal ve somut adımlar atması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Sözcüsü James Lynch, Güvenlik Konseyi’nin Libya’ya karşı derhal silah ambargosu uygulama kararı alması gerektiğini, Libya’nın para ve mal varlığının dondurulmasının da iyi bir adım olacağını bildirdi. James Lynch, Kaddafi ve çevresindekilere yaptıklarının cezasız kalmayacağı yolunda güçlü bir mesaj vermenin şart olduğunu belirtti. Lynch Uluslararası Af Örgütü’nün Libya’da derhal uluslararası bir soruşturma heyeti gönderilmesi gerektiğine inandığını da kaydetti.

James Lynch Mısır’dan sonra birçok Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesinde halkın temel haklarını elde etmek için ayaklandığına dikkati çekti. Lynch, halkın yöneticilerini kendisinin seçmek istediğini, ekonomik koşullarının düzeltilmesini ve insanca yaşamak istediğini söyledi. Mısır’daki gösteriler sırasında durumu yerinde izleyen Uluslararası Af Örgütü yetkilisi, Mısırlı göstericilerden ifade, basın, toplanma özgürlüğü, ekonomik ve sosyal haklar isteğini bizzat duyduğunu belirtti. Bu isteklere farklı hükümetlerin farklı tepki gösterdiğini hatırlatan Lynch, Uluslararası Af Örgütü’nün, bu hükümetlerden protestocuları şiddet kullanarak bastırmaya çalışmak yerine halkın sesine kulak vermeye çağırdığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG