Erişilebilirlik

Libya’da Karışıklar Devam Ediyor


Libya’da Karışıklar Devam Ediyor
Libya’da Karışıklar Devam Ediyor

Libya’da rejim karşıtları başkentlileri Cuma namazından sonra gösteriye çağırdı.

Ülkenin doğusundaki kentleri ele geçiren rejim karşıtı gruplar yavaş yavaş hükümetin kontrolündeki Trablus’a yaklaşıyor.

Dün başkentin 50 kilometre batısındaki Vaziye’de çıkan şiddet olaylarında 23 kişi öldü. Misurata kentinde de şiddetli çatışmalar çıktığı öğrenildi.

Görgü tanıklarına göre rejim karşıtlarına askeri birlikler değil Muammer Kaddafi’nin Afrika ülkelerinden getirttiği paralı askerler ve özel güvenlik güçleri saldırıyor. Oğullarından birinin komutası altında bulunan özel güvenlik birimi Kaddafi’ye sadık askerler ve kendi aşiretinin üyelerinden oluşuyor.

Kaddafi Periembe günü başkaldırıdan El Kaide örgütünü sorumlu tutmuş ve gösteri yapan gençlerin halüsinasyon yapan uyuşturucular aldığını öne sürmüştü.

Libya’daki çatışmalarda şimdiye kadar kaç kişinin öldüğü kesin olarak bilinmiyor. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ölü sayısının en az bin olduğu görüşünde. Kaddafi’nin oğlu Saif el İslam Kaddafi ise rakamların abartıldığını ileri sürüyor.

Saif el İslam hükümetin yabancı gazetecilerin ülkeye girmelerine izin vereceğini ancak izinsiz girenlerin el Kaide işbirlikçisi muamelesi göreceğini söyledi.

Bu arada Libya’da çalışan yüzbinden fazla yabancı kara, hava ve deniz yoluyla ülkeden kaçmaya çalışıyor.

XS
SM
MD
LG