Erişilebilirlik

Kadınlara Üniversite Yasağına Tepki ve Protestolar


Afganistan’da Taleban yönetiminin kadınların üniversiteye gitmesini yasaklamasının ardından Kabil Üniversitesi önünde toplanan kadın eylemciler kararı protesto etti. Bu, kararın ardından ülkede yapılan ilk protesto eylemi oldu.

Taleban'ın Kadınlara Üniversite Yasağı Kabil'de Protesto Edildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00


Taleban’ın kararı açıklamasının ardından önceki gün Kabil Üniversitesi’ne gelen kız öğrenciler, okul binasına alınmayarak geri çevrilmişlerdi. Görgü tanıklarının ifadesine göre, Kabil Üniversitesi girişinde toplanan 50 kadar kadın ellerinde “Eğitim hakkımız, üniversiteler açılmalı” yazılı pankartlarla kararı protesto etti.

Dün de Nangahar Üniversitesi’nde erkek öğrenciler kız arkadaşlarının eğitim hakkının engellenmesini protesto etti. Ülkede Taleban’ın sıkı güvenlik kuralları nedeniyle protesto eylemleri de nadiren yapılabiliyor.

Türkiye ve Suudi Arabistan dahil uluslararası alanda Taleban’a kınama

Söz konusu karar uluslararası alanda kendisini kabul ettirmeye çalışan Taleban’ın bunu sağlamasını zorlaştıracak. Taleban kendisine uygulanan yaptırımların kaldırılmasını ve uluslararası kamuoyu tarafından resmen tanınmayı talep ediyor. Ancak özellikle kızların eğitimi ve kadın hakları konusunda attığı geri adımlar ve Taleban’ın verdiği sözleri yerine getirmemesi tanınma sürecini zorlaştırıyor.

Son karar da uluslarararası alanda tepkilere neden oldu. Son olarak Suudi Arabistan ve Türkiye’den de kız öğrencilerin üniversiteye gitmelerine yasak getirilmesine kınama geldi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu yasak gerçekten İslami de değil insani de değil. Dolayısıyla böyle bir yasağı biz reddediyoruz, doğru bulmuyoruz. İnşallah bir an önce bu kararlarından vazgeçerler. Yaklaşık 1 milyon kız öğrenciden bahsediyoruz üniversiteye gidebilecek. Eğitimin, kadınların eğitiminin ne zararı var? İnsanlığa ne zararı var, Afganistan'a ne zararı var? Bu yasağın ne faydası var? Mantıklı bir açıklaması olsun. İslami olarak bir açıklaması var mı? Tam tersine dinimiz İslam, eğitime karşı değil, tam tersine eğitimi teşvik ediyor, ilimi, bilimi teşvik ediyor. İnsani olarak faydası ne? Hiçbir mantığı yok. İnsani de değil İslami de değil. Dolayısıyla Taliban'ın bu kararından vazgeçmesini bekliyoruz." dedi.

2019 yılına kadar kadınların yalnız başına seyahet etmesi, araba kullanması gibi konularda kısıtlayıcı kurallar uygulayan Suudi Arabistan da, Afganistan’a söz konusu kararından vazgeçme çağrısında bulundu.

Daha önce bir başka müslüman ülke Katar da Afganistan’ın kararını kınadığını açıklamıştı.

Afganistan Yüksek Eğitim Bakanlığı Sözcüsü, bakanlık tarafından bugün yada yarın konuya ilişkin olarak daha detaylı bir açıklama yapılacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG