Erişilebilirlik

Kadın Çiftçilere Destek Çağrısı


Kadın Çiftçilere Destek Çağrısı
Kadın Çiftçilere Destek Çağrısı

Gıda Fiyatları artmaya devam ediyor. Bu durum her geçen gün daha fazla insanı yoksulluk ve açlığa itiyor. Uzmanlar çare olarak tarımın arttırılması çağrısında bulunuyor. BM Gıda Dairesi tarafından yayınlanan yeni bir raporda, bunu gerçekleştirmenin en etkili yolunun kadın çiftçilerin önündeki engellerin kaldırılması olduğu belirtiliyor.


Kadın çiftçiler erkeklerden daha az üretken. Ancak bunun sağlam nedenleri var. Uluslararası Gıda Politikaları Araştırması Enstitüsü’nden Agnes Quisumbing açıklıyor: "Yakından baktığınızda ve kadın çiftçilerin kullandığı kaynakları incelediğinizde kadınların işe geriden başlatıldığını görmek mümkün."

Yeni rapora göre dünyada çiftçilerin yüzde 43’ü kadın. Ancak bu çiftçilerin sadece yüzde 10 ila 20’si toprak sahibi.

Toprağı olmayan çiftçilerin tohum ve gübre gibi tarım ürünü satın alması kolay değil. Birçok ülkede kadınlar erkeklere oranla, verimi arttırmak için daha az gübre kullanıyor.

Buna ek olarak birçok kadın çiftçi, çiftçilik yaparken bir yandan da çocuk bakıyor. Üretkenliklerinin erkeklerden daha az olmasının bir nedeni de bu.

Agnes Quisumbing, "Kadın çiftçilerin de gerekli ürünlere ve kaynaklara ulaşmasını sağlamak üretkenliği arttırır, açlık ve yoksulluğu da azaltır" diyor.

FAO raporuna göre cinsiyet ayrımını azaltmak , gelişmekte olan ülkelerde tarım üretimini yüzde 4 oranında arttırabilir. Bu da aç insan sayısında yüzde 17 oranında azalmaya eşit

Agnes Quisumbing FAO raporuna katkıda bulunanlardan. Rapor sempati istemek yerine kadın çiftçilerin durumunun ciddi olarak ele alınmasını öneriyor: "Kadınların ne kadar dezavantajlı durumda olduğunu hep duyuyoruz. Bu konuda yapılan acımaklı tartışmalar liderlerin kadınlara bütçe ayırması için işe yaramıyor."

Quisumbing, hükümetlerin bu tür programları desteklemeleri ve kadın çiftçilerin önündeki engelleri kaldırmaları gerektiğini söylüyor. Örneğin kadınlara daha iyi tohum ve gübre alabilmeleri için kredi açılması öneriliyor.

Ancak mali yardımın da ötesinde birçok ülkede siyasi ortam da değişmeli: "Hükümetlerin kadınlara ayrımcılık yapan konularda, örneğin mülkiyet, işgücü, evlilik yasası gibi alanlarda yasalarını gözden geçirmeleri, kadınların yaşamın her alanına ve tarıma katkısının artması için gerekli."

Quisumbing bu alanlarda değişikliğin sadece kadınlara değil herkese yarar getireceğini söylüyor. Kadınlar mali kaynaklara kavuştuğunda, erkeklere kıyasla, bu parayı gıda, sağlık, eğitim için harcamaya daha eğilimli. Bu da gelecek nesiller için daha iyi bir yaşam anlamına geliyor.

XS
SM
MD
LG