Erişilebilirlik

Karzai'den NATO'ya: 'Köylerimizden Çekilin'


Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, 16 sivilin bir Amerikan askeri tarafından öldürülmesinin ardından, NATO kuvvetlerinin köylerden çekilmesini ve üslerine dönmesini istedi.

Karzai bu açıklamayı yapmadan önce Taleban, Amerika aralarında “tutsak değişiminin” de bulunduğu bazı konulara açıklık getirinceye kadar barış görüşmelerini askıya aldı.

Uluslararası birlikler bir yandan Afganistan’dan çekilirken, Amerika da on yıldır devam eden savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla Katar’da Taleban’la görüşmelerde bulunuyor.

Devlet Başkanı Karzai, Kabil’i ziyaret eden Savunma Bakanı Leon Panetta’ya ülke güvenliğini 2014 yerine 2013’de devralmak istediklerini söyledi. Karzai, “Afganistan tüm güvenlik sorumluluğunu üstlenmeye artık hazır” diye konuştu.

Bir Amerikalı savunma bakanlığı yetkilisi, Karzai’nin çağrısını önemsemekten kaçınarak şu sırada mevcut takvimi değiştirmek için bir neden olmadığını, Karzai’nin de böyle bir talepte bulunmadığını söyledi.

Amerikalı bir çavuş Pazar günü Kandahar’daki üssünden dışarı çıkarak yakındaki bir köyde, aralarında çocukların da bulunduğu 16 sivili öldürdü. Asker daha sonra Amerikalı yetkililere teslim oldu.

Karzai bununla birlikte gelecekte böyle olayların yaşanmasının önlenmesi için her türlü önlemin alınması çağrısında bulundu. Panetta ise, katil zanlısı askerin adalet önüne çıkarılacağı güvencesi verdi.

Teslim olan Amerikalı çavuş dün Afganistan’dan Kuveyt’e gönderildi. Pentagon sözcüsü Deniz Albayı John Kirby, askerin başka bir yere nakledilmesinin davanın Afganistan’da görülmeyeceği anlamına gelmediğini söyledi. Afganlar da çavuşun kendi ülkelerinde yargılanmasını istiyor.

Bugün de Afganistan’ın Kalat kentinde Amerikan aleyhtarı gösteriler düzenlendi, tutuklu çavuşun Afgan mahkemesinde yargılanmasını istedi.

Gazetecilere açıklama yapan Panetta, iki ülkenin stratejik anlaşma imzalamasının önündeki en büyük engel olan gece baskınları konusunda anlaşma sağlayacaklarını söyledi. Afgan yetkililer, gece baskınlarında daha çok sivil kayıp yaşandığını savunuyor.

Öte yandan güneydeki Uruzgan’da yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu kadın ve çocuklardan oluşan en az on sivil hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG