Erişilebilirlik

Kasırga Obama'ya Yaradı


Başkan Barack Obama federal hükümet dairelerine kasırga kurbanlarına en hızlı şekilde yardım edilmesi için talimat verdiğini açıkladı. Birçok politikacı için bir kriz sırasında takındıkları tutum, seçmenlerin kendilerine bakış şeklini büyük ölçüde etkiliyor.

Başkanlık seçimleri öncesi Sandy Kasırgası Amerika’nın doğu kıyılarında geniş bir bölgede büyük hasara yol açtı.

Başkan Obama yardım çalışmalarını denetlemek için seçim kampanyasına ara verdi.

Obama, ”Seçim çok yakın ama şimdi bir numaralı önceliğimiz insan hayatı kurtarmak” şeklinde konuştu.

Kasırga yatıştığında Obama eyaletin Cumhuriyetçi valisi Chris Christie ile New Jersey eyaletinde hasar gören yerlerde inceleme yaptı. Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’i destekleyen Vali Christie Obama’yı övdü.

Obama ile başa baş mücadele sürdüren Romney de kampanyasına geçici olarak ara verdi.

Amerikalılar’ı yardım çalışmalarına katkıda bulunmaya çağıran Romney “Cömert yardımlarınıza müteşekkirim. Bu, Amerikan ruhuna uygun bir davranış. Amerikalılar ihtiyacı olanlara her zaman yardım eder”şeklinde konuştu.

Bir politikacının bir doğal afete karşı takındığı tutum halkın gözünde kalıcı bir iz bırakır.
2005’de Katrina kasırgası Amerika’nın Meksika Körfezi kıyılarını tahrip etti. New Orleans’da barikatlar yıkıldı, mahalleler sular altında kaldı ve 1,800 kişi öldü.

Başkan Bush bölgeyi havadan gezdi ve Acil Yardım Dairesi Başkanı Michael Brown’ı övdü.

Bush, hükümetin güçlü bir yanıt vermesini sağlayamadığı için ağır eleştirilere hedef oldu. Brown istifa etmek zorunda kaldı.
.
Kasırgayı izleyen haftalarda büyük ölçüde Katrina yüzünden Bush’a gösterilen halk desteği düştü.

1992’de Başkan George H.W. Bush da Florida’yı sular altında bırakan Andrew kasırgasına çok yavaş karşılık verdiği için sert biçimde eleştirilmişti. Bush’a gösterilen halk desteği kötü ekonomik koşullar nedeniyle zaten düşüktü ve Bush birkaç ay sonra seçimi kaybetti.

Mark Merritt hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi yönetimlerle çalışan bir acil yardım şirketinin başkanı.

Merritt Başkan Obama’nın Sandy Kasırgası’na politika karıştırmadığını söylüyor.

Merrit, ”Böyle durumlarda etkili olan başkanlar arasında en iyisi bence Bill Clinton idi. Obama da şimdi böyle bir liderlik gösteriyor. Politika karıştırmazsanız en iyi sonucu alırsınız. Halk güçlü lider görmek ister, politikacı değil” diyor.

Amerikalılar Obama’ya Sandy kasırgasında izlediği tutum nedeniyle yüksek puan verdi.

Washington Post gazetesinin ABC Televizyonu ile düzenlediği ankette halkın yüzde 78’i Obama’nın izlediği tutumu mükemmel ya da iyi olarak değerlendirdi. Aynı anket Romney taraftarlarının dörtte üçünün de Obama’nın izlediği tutumu övdüğünü gösterdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG