İspanya Kralı 6. Felipe bağımsızlık referandumu düzenleyen Katalan yetkilileri kınadı ve bu kişilerin kendilerini yasalardan muaf gördüklerini söyledi.
Televizyonda halka hitap eden Kral Felipe, Katalonya'da düzenlenen genel grev kapsamındaki gösterilere rağmen halka birlik çağrısında bulundu.
İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’da pazar günü yapılan olaylı bağımsızlık referandumunun ardından on binlerce kişi sokağa döküldü. Genel grev nedeniyle toplu taşıma hizmetleri kesildi, trafik durma noktasına geldi, işyerleri ise kepenklerini indirdi. Referandum sırasında merkezi hükümete bağlı polisler oy veren Katalanlara sert müdahalede bulunmuş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.
İspanya’nın turizm merkezi Barcelona’da metro istasyonları ve yollar kapandı, bağımsızlık yanlısı grupların ve sendikaların çağrısıyla işçiler sokağa döküldü.
FC Barcelona futbol kulübü de takımlarının hiçbirinin antrenmana çıkmayacağını duyurarak greve destek verdi. Barcelona’ya 40 kilometre mesafedeki otomobil üreticisi SEAT bir üretim hattını durdurmak zorunda kaldı.
Katalonya genelinde gösteriler
Katalonya’nın farklı yerlerinde gösteriler vardı.
Barcelona’nın kuzeyinde göstericiler işlek bir yolu traktör çekmek suretiyle trafiğe kapattı. Grup, “Bağımsızlık” ve “Sokaklar bizim olacak” sloganları attı.
İspanya’nın iktidardaki Halk Partisi merkezinin ve emniyet binasının önünde de gösteriler vardı. Halk Partisi merkezi önündeki kalabalık havaya oy pusulaları fırlattı.
Bir grup itfaiyeci ise Barcelona sokaklarında gayda çalarak yürüdü ve çevredekilerden alkış aldı.
Pazar günkü referandum sırasında polisin oy vermek isteyenleri dağıtmaya çalıştığı Ramon Llull okulunda da göstericiler bina kapılarına çiçekler bıraktı.
Barcelona’da bazı müzelerle birlikte kentin sembollerinden olan ünlü mimar Antoni Gaudi’nin Sagrada Familia kilisesi grev boyunca kapılarını ziyaretçilere kapattı.
İspanya’nın en zengin bölgesi
İspanya’nın en zengin bölgesi Katalonya, kendi dili ve kültürünün yanı sıra özellikle son yıllarda güçlenen ayrılıkçı bir siyasi harekete sahip.
Bölgesel hükümeti kontrol eden bağımsızlık yanlısı partiler, İspanyol mahkemelerince yasaklanmasına rağmen pazar günü bağımsızlık referandumu düzenlemişti. Oy verme işlemleri sırasında polisle çıkan çatışmalarda yaklaşık 900 kişi yaralandı. Polis kalabalığa plastik mermi ve copla müdahale etmişti.
Referandumdan önce yapılan anketler Katalonya’da seçmenin yalnızca yüzde 40 kadarının bağımsızlıktan yana olduğunu gösteriyordu. Ancak bölge halkının çoğunluğu bu konuda referandum yapılmasını destekliyordu. Göstericilere göre polis şiddeti ayrılıkçı kampın elini güçlendirdi.
Referandum, İspanya’yı tarihinin en büyük anayasal krizlerinden birinin içine sürükledi ve konuyu sert şekilde bastırmaya çalışan muhafazakar Başbakan Rajoy için kritik bir sınav oldu. Katalonya dışındaki İspanyollarsa bölgenin ayrılma arzusuna sıcak bakmıyor.
Piyasalara bakıldığında İspanya’nın on yıllık borçlanma maliyeti son üç ayın en yüksek seviyesine çıktı.