Erişilebilirlik

"Katar Dünya Kupası İçin Sivilleri Askere Çağırdı"


Bir kaynağa ve Reuters haber ajansının ulaştığı belgelere göre Katar, Dünya Kupası maçlarının yapılacağı stadyumlardaki kontrol noktalarında güvenliği sağlamaları için yurtdışında görev yapan diplomatlar da dahil yüzlerce sivili zorunlu olarak askeri göreve çağırdı.

Zaruri görevlerde bulundukları gerekçesiyle ulusal askerlik görevini erteleyenlerin de aralarında bulunduğu bu kişilerin zorunlu olarak askere çağrılması, dünyanın en büyük spor turnuvalarından birine evsahipliği yapmaya hazırlanan ve küçük bir Arap ülkesi olan Katar'ın karşı karşıya olduğu lojistik zorlukları gözler önüne seriyor.

Reuters'ın incelediği belgelere göre askere çağırılan siviller stadyumlar önündeki kuyrukların güvenliğinin sağlanması, taraftarların üzerlerinin aranması, at kuyruğu şeklinde toplanan saçların, ceket içlerinin ve hatta takma göbeklerin içinde alkol, uyuşturucu ya da silah gibi yasaklı maddelerin tespit edilmesi için eğitimden geçiriliyor.

2 milyon 800 bin nüfusu bulunan Katar'da yaşayan Katar vatandaşlarının sayısı 380 bin. Dünya Kupası için 1 milyon 200 bin ziyaretçinin gelmesi beklenen Katar, Dünya Kupası için 3 bin polis tedarik edecek olan Türkiye'yle şimdiden bir güvenlik anlaşması yapmış durumda.

Reuters'ın incelediği belgelere göre Eylül ayı başında, yani 29 gün sürecek Dünya Kupası'nın başlamasına üç aydan az süre kala sivillere, Katar'ın başkenti Doha'nın kuzeyindeki ulusal hizmet kampında eğitime başlamak üzere şafak vaktinden önce giriş yapma talimatı verildi.

Reuters'a konuşan bir kaynak, sivillere, Dünya Kupası'nda yardım etmeleri için göreve çağırıldıklarının, bunun "vatanseverlik görevleri" olduğunun söylendiğini kaydetti. Kaynak, "Çoğu kişi orada olmak zorunda kaldıkları için çağrıya uydu, başlarının belaya girmesini istemiyorlar" dedi.

Katar'ın planları ve verdiği eğitim programı hakkında doğrudan bilgi sahibi olan kaynak, bazı gönüllülerin de askere çağırılan sivillerle beraber eğitim aldıklarını söyledi.

Katarlı bir hükümet yetkilisi, konuya ilişkin açıklama talebine yanıt olarak yaptığı açıklamada, Katar'ın ulusal hizmet programının Dünya Kupası sırasında da normal şekilde devam edeceğini belirtti.

Açıklamada, "Göreve çağırılanlar, normal programın parçası olarak, her yıl Ulusal Gün kutlamaları benzeri, kamuya açık büyük etkinliklerde olduğu gibi, turnuva sırasında ilave destek sağlayacak" denildi.

18-35 yaş arasındaki Katarlı erkekler, 2014 yılından beri, Katar Emiri Şeyh Tamm Bin Hamad El Tani tarafından zorunlu hale getirilen ulusal hizmetin parçası olarak en az 4 ay boyunca askerlik eğitimi alıyor. Askerlik eğitiminden kaçmak, bir yıl hapis ve 13 bin 700 dolar tutarında para cezasıyla sonuçlanabiliyor.

'Güleryüzlü' Güvenlik

İtalyan Uluslararası Politik Çalışmalar Enstitüsü'nde Körfez ve Yemen üzerine araştırma yapan uzman Eleonora Ardemagni, amacın silahlı kuvvetleri pekiştirmekten çok disiplin inşa etmek ve "sosyal bütünlüğü ve ulusal birliği geliştirmek" olduğunu söyledi.

Katar'da askere çağırılanlar, geçmiş yıllarda Ulusal Gün kutlamaları ya da spor etkinliklerine katılmıştı. Yurtdışında görev yapan diplomatlar, bu hizmeti erteleyebiliyordu.

Kaynak, Katar devletine ait QatarEnergy ve Dışişleri Bakanlığı'nda çalışan ve Dünya Kupası için göreve çağırılanlara dört aylık ücretli izin hakkı tanındığını söyledi.

Kaynak ayrıca Katar'ın Amerika, Çin ve Rusya gibi ülkelerde görev yapan diplomatları da ülkeye çağırdığını, diplomatların Dünya Kupası sonrasında görev yerlerine geri döneceklerini aktardı.

Ulusal hizmet kampına haftanın beş günü giden katılımcılar, Dünya Kupası organizasyonunun güvenlik biriminden yetkililerin verdiği eğitimlere katılıyor.

Kaynak, eğitime katılın sivillere, stadyumlardaki taraflarlara karşı ayrımcı tavır içine girmemeleri ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne uyumlu davranmaları için "olumlu beden dili ve güleryüzle" yaklaşmalarının öğretildiğini söyledi.

Eğitim süreci ayrıca bir saatlik askeri yürüyüş eğitimini de kapsıyor.

22 Eylül sabahı yaklaşık 30 ulusal hizmet katılımcısı, Dünya Kupası maçlarının oynanacağı 8 stadyumdan biri olan Halife Uluslararası Stadyumu'nun dışındaki güvenlik kulübesinde hazır bulundu.

İki yetkili, eğitime katılanlara brifing verdi. Dışarıdaysa yüzlerce ulusal hizmet katılımcısı, işçilerin etrafında bilet kuyrukları oluşturduğu stadyum civarını turladı.

Dünya Kupası final karşılaşması için inşa edilen 80 bin izleyici kapasiteli Lusail Stadyumu, bu ayın başında ilk kez kapasitesinin tamamına yakınının dolduğu bir etkinlik gerçekleştirdi. Stadyumdan ayrılan taraftarların metroya binmek için saatlerce kuyrukta beklediği, sıcak yaz gecesi maçın devre arasında stadyumda içme suyunun tükendiği görüldü.

Dünya Kupası organizatörleri, Katar'ın alkol satışlarına ilişkin sıkı kuralları gevşetmeyi ve maçların başlamasından birkaç saat önce stadyumların yakınında bira satışlarına izin vermeyi planlıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG