Erişilebilirlik

Katar'daki Stadyumlarda Alkol Satışı Yapılmayacak


Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA, bugün yaptığı açıklamada, Katar'da Dünya Kupası maçlarının oynanacağı stadyumlarda alkollü bira satışı yapılmayacağını kaydetti.

Açıklama, Katar'ın evsahipliğindeki Dünya Kupası'nın başlamasına iki gün kala yapıldı. Dünya Kupası ilk kez alkol satışı üzerinde sıkı kontrol uygulanan, alkol kullanımının kamuya açık yerlerde yasak olduğu muhafazakar bir Müslüman ülkede yapılıyor.

Katar'daki Stadyumlarda Alkol Satışı Yapılmayacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Bir FIFA sözcüsü, yaptığı açıklamada, "Evsahibi ülke yetkilileri ve FIFA arasındaki görüşmeler sonrasında FIFA Taraftar Festivali, taraftarların toplanacağı diğer noktalar ve ruhsatlı alanlarda alkollü içki satışı konusunda karara varıldı. Katar'ın FIFA Dünya Kupası 2022 stadyumlarının civarındaki bira satış noktalarının kaldırılmasına karar verildi" dedi.

Dünya Kupası'nın en büyük sponsorlarından biri olan ve bira üreticisi çatı firma AB InBev'in sahibi olduğu Budweiser, Dünya Kupası maçlarının oynanacağı sekiz stadyumda, bileti olan izleyicilerin girebileceği alanlarda, maçlardan üç saat önce ve bir saat sonra alkollü bira satışı yapacak tek firmaydı.

Açıklamada, "Turnuva organizatörleri, AB InBev'in FIFA Dünya Kupası sırasında herkese hitap etme yönündeki ortak taahhüdümüze verdiği devamlı destek ve anlayışı memnunlukla karşılıyor" denildi. Dünya Kupası'nın yapılacağı stadyumlarda daha önce alınan karar uyarınca alkollü bira satışına izin verilmesi planlanmıştı. Ancak karar değişikliği, FIFA Başkanı Gianni Infantino, Budweiser ve Katarlı Dünya Kupası organizasyonu yetkilileri arasındaki müzakerelerden sonra geldi. Karar değişikliğine ilişkin bilgiyi Reuters haber ajansına, müzakereler konusunda bilgi sahibi olan bir kaynak verdi.

Kaynak, "Dünya Kupası'na alkolün kültürlerinde büyük rol oynamadığı Ortadoğu ve Güney Asya'dan çok sayıda futbolsever katılıyor. Birçok futbolsever için alkollü içeceklerin varlığı, keyifli bir futbol deneyimi yaşamalarını engelleyecekti" dedi.

Kaynak, alkollü içki satışının stadyumların içindeki bazı noktalarda yapılacağını bildirdi.

Açıklamaya göre Budweiser, stadyumların civarında alkolsüz bira ürünlerini satabilecek.

Budweiser ve Katarlı organizasyon komitesi, Reuters'ın konuya ilişkin yorum yapmaları talebini karşılıksız bıraktı.

Katar'ın 2022 Dünya Kupası'na evsahipliği yapma hakkı kazandığı 2010 yılından bu yana alkollü içki satışlarına ilişkin soru işaretleri kafaları kurcalıyordu. Katar, komşusu Suudi Arabistan gibi alkollü içki satışı konusunda mutlak yasak uygulamasa da ülkede kamuya açık alanlarda alkollü içki tüketmek yasak.

Katar'a gelenler, havaalanındaki gümrüksüz satış noktalarından satın alınsa bile ülkeye alkollü içki getiremiyor. Çoğu kişi, ülkedeki tek alkollü içki satışı yapılan mağazadan alışveriş yapamıyor. Alkol satışı sadece bazı otellerin barlarında yapılıyor. Yarım litre bira yaklaşık 15 dolardan satılıyor.

Reuters'a konuşan kaynak, Budweiser'ın Doha'daki FIFA Taraftar Festivali'nde alkollü içki satabileceğini, çeyrek litre alkollü biranın 14 dolardan satılmasının planlandığını söyledi. Taraftarların toplanacağı bazı noktalarda alkol satışına izin verileceği, bazı noktalarınsa alkolsüz olacağı da kaynağın verdiği bilgiler arasında yer aldı.

Kaynak, "Taraftarlar, kendilerini rahatsız hissetmeden nereye gideceklerine karar verebilecek. Stadyumlarda daha önce bu durum geçerli değildi" dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG