Erişilebilirlik

Kenya Obama'ya Hazırlanıyor


Nairobi’yi güzelleştirme projesi sürüyor. Başkan Obama’nın bu ay içinde yapacağı ziyaret öncesinde kentin sokaklarını temizleme çalışmaları devam ediyor.

Yollar tamir ediliyor, çiçeklendirme yapılıyor, sokaklar asfaltlanıyor ve hareketli Nairobi’nin dört bir tarafına güvenlik kameraları yerleştiriyor. Masrafları belediye karşılıyor.

Nairobi Şehir Konseyi çevre yetkilisi Leah Oyaka-Ombis, çalışmaların sadece Başkan Obama için olmadığını söylüyor: “Nairobi açısından ve özellikle çevre hizmetleri açısından bakarsak şu anda yaptıklarımızı özel olarak Amerika Başkanı geldiği için yapmadığımızı görürsünüz.”

Yetkili şu anda yapılan çalışmaların planlarının önceden yapıldığını, ancak Başkan Obama geldiği için öne alındığını söylüyor.

Bu arada Nairobililer de Başkan Obama’nın ülkelerine ve kentlerine hizmet edecek açıklamalarda bulunmasını umuyor.

Leah Oyaka-Ombis, “Kenya’da yapacağı açıklamaların gerçeğe dönüştürülmesi Nairobi’den başlayabilir. Yani ziyaret neye yarayacaksa, burası başlangıç noktası olacak.”

4 milyondan fazla kişinin yaşadığı Nairobi’nin büyük sorunları var. Trafik yoğun ve aşırı yoksulluk yaygın. Bu sorunlar kenti güzelleştirmekten çok daha fazlasını gerektiriyor.

Kenyalılar’ın tanıdığı Nairobi, kalabalık, yoğun, karmaşık, biraz düzensiz ve bakıma ihtiyacı var. Ancak Başkan Obama’nın kentin bu yüzünü görme olasılığı düşük. Kent sakinleri çalışmaları destekliyor.

Bir Nairobili “Ülkeyi ziyaret edenler için kenti temizliyorlar. Benim dileğim bu şekilde çalışmaya devam etmeleri. Eskisinden daha temiz ve güzel bir kente ihtiyacımız var,” diyor.

Bazıları paranın daha iyi yerlerde harcanabileceğini savunuyor. Emekli subay Simon Ng’anga gibi: “Nairobi belediye başkanına bakın. Bunlar hep gösteriş. Boşuna para harcıyor. Örneğin Mathare bölgesinde insanların hayatta kalmak için paraya ihtiyacı var. Wanainchi’de de öyle. Bu para halka daha iyi yaşamaları için verilmeli.”

Başkan Obama, Küresel Girişimcilik Zirvesi için 25 Temmuz’da Nairobi’ye gitmeye hazırlanıyor.

Kısa olsa bile, başkent halkı, ziyaretin getirisinin Obama ayrıldıktan sonra da sürmesini bekliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG