Erişilebilirlik

Kerkük’e Kürt Bayrağı'na Türkiye'den Tepki


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve merkezi Bağdat hükümeti arasında yıllardır sorun olan Kerkük’ün statüsü daha netleşmeden, resmi kurumlara Kürt bayrağı asılmasına karar verildi. Vali Necmeddin Kerim, 16 Mart’ta, kentteki bütün resmi kurumlara Kürt bayrağı asılması yönünde aldığı karar, onay için İl Meclisi’ne gönderildi. Karar kentin yönetiminde söz sahibi olan Kerkük İl Meclisi tarafından onaylandı. Bugün bayrak gündemiyle toplanan meclisi bazı Arap ve Türkmen üyeler boykot etti. 41 üyeli meclisin 26 üyesinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, resmi kurumlarda Irak bayrağıyla birlikte Kürt bayrağı da asılmasına karar verildi.

Toplantı sonrası açıklama yapan Vali Necmeddin Kerim, kararın tarihi olduğunu belirterek, "Bu karar ne Araplar’a ne de Türkmenler’e zarar verir. Karar çoğunluğun oyuyla alınmıştır," dedi. Kerim, merkezi hükümetin Kürt bayrağının asılması kararının anayasaya aykırı olduğu yönündeki açıklamalarına karşı çıkarak, kararın yasalara uygun olduğun ifade etti. Kerim, “Bu karar, ‘Katılmayan taraflarla ilişkilerimizi bitirdik’ anlamına gelmiyor, tam tersi davranacağız ve katılmayan dostlarımızla ilişkilerimizi geliştirmeye çalışacağız. Bu kararı almamızdaki temel sebep Kerkük’teki tüm kesimlerden böyle bir talebin gelmesiydi. Bazı dostlarımız bu karara karşı çıkıp oylamaya katılmadılar. Bunu doğal karşılıyor ve böyle bir haklarının olduğunu da belirtiyoruz. Gençlere ve tüm siyasi taraflara çağrımız şudur: Kimse Kerkük İl Meclisi’nin kararı olmaksızın üniversitelere veya diğer resmi binalara tek başına Kürdistan bayrağını göndere çekmesin. Kerkük’te birçok resmi kurum ve kuruluş var, bazılarında Kürdistan bayrağının çekilmesi, bazılarında çekilmemesinin önüne geçmek için çalışmalar yapacağız. Amacımız tüm resmi kurum ve kuruluşlarda bu kararın aynı anda uygulanmasıdır” diye konuştu.

Kararın ardından önce Meclis salonuna, ardından valilik binası ve birçok resmi kuruma Kürt bayrağı asıldı.

Zengin petrol yataklarına sahip olan Kerkük, yıllardır Bağdat yönetimi ve Kürtler arasında sorun oluşturuyor. Her iki taraf da kent üzerinde hak iddia ediyor. Kentin statüsünün belirlenebilmesi için 2004 yılında kabul edilen anayasanın 140. Maddesi’ne göre 2007 yılının sonuna kadar hem nüfus sayımı hem referandum yapılması gerekiyordu. Ancak referandum çeşitli nedenlerle bugüne kadar yapılamadı.

Türkiye tepkili

Türkiye karara tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı'nın Kerkük Vilayet Meclisi'nde bugünkü oylamaya ilişkin açıklaması şöyle: "IKBY bayrağının vilayetteki tüm resmi dairelerde Irak bayrağıyla birlikte asılmasına ilişkin kararın kabul edilmesini doğru bulmuyor ve endişeyle karşılıyoruz. Vilayet Meclisi'nin Türkmen ve Arap üyelerinin boykot ettikleri oylamada alınan kararı doğrudan Kerkük'ün ihtilaflı statüsüyle ilgili ve Irak anayasasına aykırı tek taraflı bir tasarruf olarak değerlendiriyoruz. Farklı kimliklere mensup Irak vatandaşlarının ortak varlığı olan Kerkük'ün statüsüyle ilgili tek taraflı adımlarda ısrarcı olunması uzlaşı, diyalog ve anayasal süreçlere bağlılık kavramlarına zarar verecektir. Bu tür yaklaşımlar, ülkede kalıcı güvenlik ve istikrar çabalarını da olumsuz etkileyecektir. Irak'ın geçmekte olduğu kritik süreçte ilgili tüm tarafların sağduyu, sorumluluk ve itidal içinde hareket etmesi gerekmektedir."

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG