Erişilebilirlik

Kılıçdaroğlu: “Bütün Dünya Erdoğan’a Gülüyor”


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Erdoğan'ın benim zoruma giden tarafı Türkiye Cumhuriyeti devletini temsil etmesidir. Ne demektir tükürdüğünü yalamak... Allah kimseye böyle bir şey yaşatmasın. Dün Rabia yapan eliyle Sisi’yle tokalaştı. Bütün dünya Erdoğan’a gülüyor. Türkiye'nin itibarı böyle sarsılmamalı!” dedi.

Kılıçdaroğlu, bugün Meclis’te CHP Grubu toplantısında, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi ile tokalaşması ve poz vermesini eleştirdi.

Teröre ilişkin sert mesajlar vermesinin yanı sıra akılcı politika çağrısı yapan Kılıçdaroğlu, dış politikaya da değinmek istediğini belirterek, 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminden örnek verdi. Kılıçdaroğlu, “2012'de şunu söylemiştim, ‘Dış politika iç politikadan farklıdır boğazınızdaki dokuz boğumu unutmayacaksınız, lafı söylerken düşüneceksiniz çünkü dış politika ülkenin tarihinde iz bırakan politikadır’ demiştim. Ve Cezayir örneğini vermiştim. Cezayir bağımsızlığını ilan ettiğinde Türkiye, Birleşmiş Milletler’de (BM) çekimser kalmıştı. Bağımsız devlet olarak tanımamışlardı. Bize kırgınlar, o çekimser oy derin izler bıraktı, ta ki rahmetli Özal (8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal) gidip özür dileyene kadar. O nedenle konuşurken dokuz boğumu unutmayacaksınız. 2016'da söylemişim, ‘Dış politika milli olmak zorundadır. İç politikadaki gibi esip gürleyemezsiniz, daha dikkatli konuşacaksınız’ demişim” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu: “Bütün Dünya Erdoğan’a Gülüyor”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Devamında Kılıçdaroğlu, “Ve 2022 Mayıs’ta ‘CHP'nin felsefesinde dış politika milli olmak zorundadır. Dış politikada iktidar muhalefet yoktur’ demişim. Ama Erdoğan dış politika bunların tam tersini yaptı. Bu dış politika, dış politika değildir. Kişiye endeksli dış politika olmaz. Dış politikada yanlış yaparsanız, hamaset yaparsanız, size bir gün bunun gereğini yaparlar ve siz onların önünde diz çökmek zorunda kalırsınız. Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı (Sisi) için ‘Uluslararası platformlarda Sisi’yi cumhurbaşkanı olarak kabul etmediğimizi söyledim. Benim için cumhurbaşkanı (Muhammed) Mursi’dir. BM’de onunla aynı masaya oturursam kendimi inkar ederim.’ Ne oldu Allah aşkına? Erdoğan'ın benim zoruma giden tarafı Türkiye Cumhuriyeti devletini temsil etmesidir. Ne demektir tükürdüğünü yalamak... Allah kimseye böyle bir şey yaşatmasın. Dün Rabia yapan eliyle Sisi’yle tokalaştı. Bütün dünya Erdoğan’a gülüyor. Türkiye'nin itibarı böyle sarsılmamalı!” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ABD’yi suçlarken, Erdoğan’ın ise ABD Başkanı Joe Biden ile görüştüğünü de gündeme getirdi. İstiklal Caddesi’nde 16 Kasım’da yaşanan terör saldırısıyla ilgili olanları lanetlediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Biri bir devleti suçlarken terör odağı diye, öbür aynı kişi aynı devletin başkanını karşılıyor, taziyesini kabul ediyor. Nasıl bir anlayıştır bu! Böyle devlet yönetilmez. Maden faciası oluyor sorumlu yok. Tren kazası oluyor sorumlu ortada yok. Terörist gelmiş geziyor, sorumlu yok. Devletin adaletle yönetilmesi elzemdir” dedi.

ABD ve İngiltere ziyaretleri sonrası vizyonunu açıklayacak

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, ABD ve İngiltere ziyaretleriyle yaptığı temaslar çerçevesinde Türkiye ekonomisine, kalkınmasına ve eğitim politikalarına yönelik planlamayı içerecek açıklamasını 3 Aralık’ta yapacağını da duyurdu.

Kılıçdaroğlu ABD Ziyaretinde Ne Mesajlar Verdi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:38 0:00

Kılıçdaroğlu, “Biliyorsunuz Amerika’ya, İngiltere’ye gittim. Gidişlerimde havuz medyasına baktım, uğraştılar, didindiler, bir kara propaganda mekanizması oluşturdular. Onlar ‘Ne yapabiliriz bu gezileri nasıl gölgeleyebiliriz’ arayışı içerisindeydiler. Tabii bizim partililer de merak etti, ‘Bizim başkan niye gitti.’ Biz söyledik, şöyle böyle ama onlar da merak etti bu kadar sorun varken genel başkan gitti, bu görüşmeleri yaptı diye. Onların yaptığı korkudan bizim yaptığımız meraktandı. Sabredin 3 Aralık’a kadar. 3 Aralık'ta yeni bir vizyonu açıklayacağız. Türkiye’nin tarihine şöyle bir bakın, her 7 yılda bir kriz olur. Bazen çok derin olur ve bu krizlerden bir avuç insan faydalanır. Ama milyonlar bu kriz nedeniyle büyük mağduriyetler yaşarlar. Türkiye’yi artık bu kriz zincirinden kurtarmamız lazım. Emin olun çok güzel şeyler açıklayacağız. Belli aralıklarla bir krize giren bir Türkiye değil, sonsuza kadar krizi bitirecek biz vizyon açıklayacağız. Sonsuza kadar bu krizleri bitirmemiz lazım. Siyaset kurumu da bunun gereğini yapmalı. O nedenle gittim. Vizyonumuz hazır, 3 Aralık. Ekiplerimiz, yatırımcılar hazır, taze para da hazır. Türkiye’yi bu beladan sonuna kadar kurtaracağız. Geliyor gelmekte olan” açıklamasında bulundu.

Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun 3 Aralık sonrasında ise Almanya’yı ziyaret edeceği bilgisi de paylaşıldı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG