Erişilebilirlik

Kirby’den Türkiye’ye ABD Askeri Yardımı Açıklaması


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremlerin ardından ABD'nin sağladığı yardımlarla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kirby’den Türkiye’ye ABD Askeri Yardımı Açıklaması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Türkiye’de kentsel arama ve kurtarma ekiplerinin bu hafta da canlı kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere yoğun bir şekilde çalışmaya devam ettiğini kaydeden Kirby, ‘‘ABD askeri helikopterleri Türkiye'deki ABD'li ve uluslararası müdahale ekiplerinin yanısıra ekipman ve yardım malzemeleri için de kritik bir destek sağlıyor’’ dedi.

Kirby ekiplerin bugün de İncirlik Hava Üssü’nden bölgedeki çeşitli noktalara çadırlar, su ve sanitasyon malzemeleri, hijyen kitleri, çocuk bezleri, ısıtıcılar ve jeneratörler dahil yaklaşık 18 ton kritik yardım malzemesi ve ayrıca yardım çalışanı götürdüklerini açıkladı.

Amerikalı yetkili, ekiplerinin mümkün olduğunca çok sayıda binanın temizlenmesine yardımcı olabilmek umuduyla binaların yapısal hasar tespitlerini yapmaya devam ettiğini ve bugün, 5 bin 500'den fazla binayı tespit ederek, şu anda yerlerinden edilmiş olan binlerce insanın evlerine dönebilmelerini sağladıklarını kaydetti.

ABD silahlı kuvvetlerinin, ek kabiliyetlerle destek vermeye hazır bir şekilde beklediğini hatırlatan John Kirby, ‘’Ancak elbette bunu Türk Hükümeti ile birlikte yapacağız. ABD Avrupa Komutanlığı, ABD Deniz Kuvvetleri Avrupa Komutanlığı’nı askeri çabalarımızın liderliği olarak atadı. Gerekmesi halinde kıtada ve Akdeniz'de sahip olduğumuz çok sayıda askeri kabiliyet var. Türk Hükümeti ile tam bir istişare içinde ve onların en iyi ihtiyaçları belirlediği şekilde hareket ediliyor’’ diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Blinken İncirlik Üssü ve Ankara'da Temaslarda Bulunacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

John Kirby, toplantıda Dışişleri Bakany Antony Blinken’ın Türkiye’ye yapacağı ziyarete de değindi ve ‘’Bakan Blinken Pazartesi günü Türkiye'de devam eden müdahale çabalarımızı ve Türkiye'deki çabaları değerlendirmek üzere sahada olacak’’ dedi.

Kirby, VOA Türkçe’nin ‘’Sahada olması Dışişleri Bakanı'nın ABD arama kurtarma ekiplerini ve Adıyaman’ı ya da herhangi bir deprem bölgesini ziyaret edeceği anlamına mı geliyor?’’ sorusuna ise ‘’Bakan Blinken kesinlikle bölgede devam eden çabaları değerlendirmek için gitmek istiyor. Sahada nereye gideceği konusunda ise Dışişleri Bakanlığı'nın hala çalıştığını düşünüyorum ve onlar adına ya da onun seyahat programı hakkında konuşmak istemem. Ancak yönetim olarak, yardım çalışmalarının tam olarak nasıl gittiğini görmek, farklı bir şey yapmamız gerekip gerekmediğini değerlendirmek ve bu görüşmeyi doğrudan Türk muhataplarımızla yapmak bizim için önemli. Türk hükümeti burada haklı olarak öncülük ediyor. Biz de onlara en gerekli olduğuna inandıkları şekilde destek olmak istiyoruz ve Bakan Blinken da bu nedenle gidiyor. Yine de fiziksel olarak sahada olup olmayacağımıza gelince, sanırım bunun için Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisine başvurmak gerekiyor’’ yanıtını verdi.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG