Erişilebilirlik

Kırım'da Referandum 25 Mayıs'ta


Kırım parlamentosu önünde Rusla yanlısı göstericiler
Kırım parlamentosu önünde Rusla yanlısı göstericiler
KIRIM- ‘Bugün Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu olarak tarihi bir karar aldık. 25 Mayıs’ta Kırım’ı bağımsız bir devlet yapmak için referanduma tüm yarımada halkı referanduma gidecek.’ Kırım Meclis Başkanı Vladimir Konstantinov, 100 üyeli parlamentonun 64 üyesinin katıldığı oylamada 61 üyenin onay verdiği kararı böyle duyurdu. Konstantinov’un sözlerine basın açıklamasını can kulağıyla dinleyen yaklaşık iki bin kişi ellerindeki Rus bayraklarını sallarken ‘Rusya bizimle’ sloganlarıyla karşılık verdi.

Yeni başbakan Aksyonov

Konstantinov’un yanında Rus Birlik Partisi Sergey Aksyonov da vardı. 55 milletvekilinin oyuyla devrilen Anatoliy Mogilev’in yerine artık Başbakanlık görevi Mogilev’de. Tatar liderlerle birlikte parlamentonun bahçesinde ‘referandum yok, Kırım bizim ortak evimiz’ açıklaması yapan Aksyonov, bu sözlerin üzerinden 24 saat geçmeden başbakan olarak Kırım’ı referanduma götürme görevini üstlendi. Meydandaki kalabalığa karşı kısa bir konuşma yapan yeni başbakan, ‘söz veriyorum, daha önce yapılan hataları yapmayacağız. Kırım’daki üç toplumu da mutlu edecekler kararlar alacağız’ diyerek üç topluma da çiçek attı.

Tatarlar referandum kararından hoşnut değil

Ancak bu üç toplumdan biri olan Kırım Tatarları gelişmelerden hiç de hoşnut değil. Herşeyden önce bugünkü oylamaya Tatar milletvekillerinin davet edilmemesi tepki topladı. Kırım Tatarlarının efsanevi lideri Ukrayna parlamentosu milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu, ulusal meclisin bu kararı tanımayacağını söyledi. Tatarlar şimdilik süreci izlemekle yetiniyor. Bugün toplanan Kırım Tatar Milli Meclisi sokağa inmeme kararı aldı. Halbuki Tatarlar, dün Ruslardan üç kat fazla kalabalık toplayarak meydandaki gücünü göstermişti.

Tatarlar, öz savunma merkezleri kurarak her türlü tehdide karşı alarma geçme kararı aldılar. Ancak Kırım Tatar Milli Meclisi’nden talimat gelmedikçe hiçbir tepki göstermeyecekler.

Kiev’deki yeni yönetim Kırım sürecini ağırdan alıyor

Ancak burada asıl merak konusu olan şüphesiz Ukrayna’nın yeni iktidarının tavrı. Çünkü üç ay süren meydan eylemleriyle devlet başkanı Yanukoviç’i koltuğundan eden milliyetçi Ukraynalılar iktidarı ele geçirmelerine rağmen henüz yönetime hazır görünmüyorlar. Egemen oldukları bölgede Rusya’nın Karadeniz Filosu’na bağlı zırhlı personel taşıyıcıların gövde gösterisi yapmasına engel olamadılar. Ukrayna’nın yeni devlet başkanı Aleksandr Turçinov, ‘parlamento işgali yasadışıdır. Rusya’nın Kırım’daki askeri birliklerin yerinden ayrılmasını askeri saldırı olarak niteleriz’ dedi.

Rusya ise süreci izlemekle yetiniyor. Karadeniz filosunun kara birlikleriyle son üç gündür farklı gövde gösterileriyle Kırım’da ağırlığını hissettiren Moskova yönetimi, askeri yöntemlere başvurmadan diplomatik yollarla Kırım sorununu çözmeye çalışıyor. Bunun en kolay yolu elbette referandumun 25 Mayıs’ta yapılmasının önünü açmak.

Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden yana

Kırım’ı çok yakından izleyen bir başka ülke ise Türkiye. İç siyasetinde yaşayan çalkantılar yüzünden Kırım sorununda çok fazla öne çıkamayan Türkiye’nin aslında Kırım’la çok güçlü bağları var. 1475 yılından bağımsızlığı kazandığı Küçük Kaynarca Anlaşması’na kadar üç yüzyıl bu bölgede hakim olan Osmanlı İmparatorluğu nedeniyle Kırım’a hep yakın duran Türkiye, bölgede sükünetin hakim olmasını istiyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ‘Kırım, Ukrayna’nın parçasıdır. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü içinde bütün sorunların çözüleceğine inanıyorum’ dedi. Davutoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rifat Çubarov’la da bir telefon görüşmesi yaptı.

Simferopol caddelerinde güvenlik üst düzeyde

Önceki gece parlamento ve başbakanlığı işgal eden silahlı gruplar, henüz iki kamu binasını terk etmiş değil. İçeride çoğu Rus Kazak’ı 60 kadar militan olduğu söyleniyor. Ancak şu ana kadar onları gören olmadı. Polis de militanlara yönelik sabahtan beri operasyon yapmayı hiç düşünmedi. Her iki binada da Rus bayrağı hala dalgalanıyor. Saatler gece yarısına yaklaştığında küçük Rus gruplar parlamentonun önünde bekleyişini sürdürüyordu. Polis ise önceki günlere kıyaslar güvenlik önlemlerini arttırmış görünüyor. Parlamento ve başbakanlığa giden ana yollar hala trafiğe kapalı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG