Erişilebilirlik

Köle Kampından Milyonerliğe Giden Başarı Öyküsü


Köle Kampından Milyonerliğe Giden Başarı Öyküsü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Köle Kampından Milyonerliğe Giden Başarı Öyküsü

A'lelia Bundles, büyük büyük anneannesi Madame C.J. Walker'ın hikayelerini anlatan eserleri özenle saklıyor.

Walker, kölelikten gelen bir ailenin özgür doğan ilk çocuğuydu. 1919 yılında 51 yaşındayken hayatını kaybettiğinde çoktan milyoner olmuştu.

Walker, 20’nci yüzyılın kendini yetiştirmiş en başarılı kadın girişimcilerinden biriydi. Saçı dökülen Walker, bir çok tedavi yöntemi denedikten sonra, bulduğu saç bakım ürünlerini Afrika kökenli Amerikalı kadınlara sattı.

1900'lerin başında, siyah kadınlara ürün satan diğer firmalar Avrupa standartlarındaki güzellik anlayışı nedeniyle kendilerini beğenmeyen kadınların, satışlarını düşürmemesi için paketlerin üstüne siyah olmayan kadınların resmini koyardı. Oysa Walker, ürünlerinin paketlerinin üzerine kendi resmini koydu.

Ülkeyi dolaşarak bir kozmetik imparatorluğu kuran Walker, ürünlerini satan ve dağıtan kadınlar yetiştirdi.

A'lelia Bundles, bunun sadece saç bakım ürünleri, bu ürünlerin satışı ve saçı şekillendirmekle ilgili bir şey olamdığını, aslında tamamen ekonomik bağımsızlıkla, kadınlara ailelerine ev alma, çocuklarına eğitim imkanı sunmakla ilgili olduğunu belirtiyor.

Son 40 yılda Bundles, Walker’ın sıradışı hayatını araştırmak ve yazmak için çok zaman harcadı. Bundles'ın kullandığı kaynaklardan biri ise kadınların Madame C.J. Walker'a yazdıkları mektuplar.

Bu mektuplardan birinde, Bundles şunların yazdığını aktarıyor: "Siyah kadınların bir ay boyunca birisinin mutfağında çalışarak kazandığı paradan daha fazlasını tek bir günde kazanmasını mümkün kıldın.’’

Bundles, Walker’ın Afrika kökenli Amerikalı kadınların önünü açma konusunda hırslı olduğunu da söylüyor. Walker, 1917 yılında ülkedeki ilk ulusal iş kadınları toplantısı olan ticaret kurultayını düzenledi.

Walker, kurultayın açılış konuşmasında, "Sizlerden yalnızca kendinizi değil başkalarını da düşündüğünüzü göstermenizi istiyorum’’ dedi.

Kurultayın sonunda, kadınlar, Başkan Woodrow Wilson’a telgraf göndererek yargısız infazın federal suç olmasını sağlayacak kanun hükmündeki kararnameyi desteklemesini da istedi.

Kısacası Walker, modern saç bakım ürünlerinin öncüsü olmanın çok ötesinde bir kişiliğe sahipti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG