Erişilebilirlik

Kongre Dış Siyasete Farklı Yön Verebilir


Kongre 2015 Yılında Dış Siyasete Farklı Yön Verebilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Cumhuriyetçiler’in Kongre’nin iki kanadında da sayısal üstünlüğü ele geçirmesiyle Başkan Obama’nın dış politikasını en sert eleştiren kişiler Ocak ayında Senato’nun farklı komisyonlarında yeni yetkiler üstlenecek. Bu yeni isimler Amerika’nın dış politikasını nasıl etkileyecek?

Küresel çatışmalar sürerken Cumhuriyetçiler sıklıkla Başkan Obama’yı suçluyor. Senatör Bob Corker da bu Cumhuriyetçilerden: “Bu hükümetin Suriye’de IŞİD’i nasıl yok etmeyi planladığı konusunda hiçbir fikrim yok. Hiçbir şey bilmiyorum.”

Cumhuriyetçi Senatör John McCain de sert eleştirilerde bulunuyor: “Başkan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i anlamıyor. Onun hırslarının farkında değil. Putin’in Rus İmparatorluğu’nu tekrar ortaya çıkarmak isteyen bir KGB ajanı olduğunu anlamıyor.”

Ocak ayında Corker, Senato Dış İlişkiler Komisyonu, McCain ise Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun başkanı olacak.

Siyaset uzmanı Stuart Rothenberg “John McCain sözünü sakınmaz. Ne yapılması gerektiği konusunda kendinden emin ve başkan bunu yapmıyor,” diyor.

Rothenberg Cumhuriyetçiler’in kontrolüne geçecek Kongre’nin Başkan Obama’nın dış politikası üzerinde bir ölçüde etkili olabileceğini söylüyor: “Başkanın neler yapabileceğini yalnızca ülke içi harcamalarla değil aynı zamanda uluslararası alanda da etkileyebilirler. Ulusal güvenlik ve orduyla ilgili harcamalara karar verirler. Buna rağmen genel olarak bakarsak bu alanlar başkanların belli bir hareket özgürlüğüne sahip olduğu konular.”

Başkan Obama iki yıl daha ülkenin başkomutanı rolünü sürdürecek. Ancak Cumhuriyetçiler’in başkanlığındaki komisyonlar Başkan Obama’nın performansını yakından izleyecek. Chicago Üniversitesi dış politika profesörü William Howell, “Siyasi olarak Başkan Obama’nın dış politikadaki başarısızlıklarını mercek altına almak onların yararına olur. Süren tartışmaların ana çerçevelerini onlar belirleyecek. Soruşturma açma yetkisi de onlarda olacak,” diyor.

Başkan Obama dış politika konusunda kendi partisinden de eleştirilere hedef oluyor. Örneğin Demokrat Senatör Robert Menendez, İran’la nükleer müzakereler konusunda kuşkulu: “Şu anda tam da İranlılar’ın istediği senaryoyu izliyoruz.”

Deneyimli diplomat Thomas Pickering, Amerika’daki siyasi kutuplaşmaya rağmen yeni dönemde komisyonları yönetecek Cumhuriyetçiler’i tanıyor ve çok da karamsar konuşmuyor: “Hem Senatör McCain’in, hem de Senatör Corker’ın ulusal çıkarları koruma konusunda ne kadar sorumlu davrandıklarını biliyoruz.”

Ocak ayında Kongre’nin yeni dönem çalışmalarına başlamasıyla dış siyaset kavgaları da gündeme gelebilir. Corker, birçok siyasetçinin İran’la müzakerelerin başarısızlığa uğraması durumunda Tahran’a uygulanan yaptırımları arttırmaya hazır olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG