Erişilebilirlik

Kongre'de Yeni Bir Bütçe Krizi Yaşanır mı?


Kongre'de Yeni Bir Bütçe Krizi Yaşanır mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Başkan Obama’nın 2016 bütçe tasarısı, Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolundaki Kongre’de sert muhalefetle karşılaştı. En çok sosyal programlar ve altyapı projelerine karşı çıkan Cumhuriyetçi Partililer, Başkan Obama’nın 4 trilyon dolarlık bütçe önerisini, Demokrat Parti’nin her zaman peşinde olduğu büyük hükümetin bir yansıması olarak görüyor.

Amerika İdari İşler ve Bütçe Dairesi Başkanı Shaun Donovan, Senato Bütçe Komisyonu’nda 2016 bütçesinin orta sınıf ekonomisini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi: “Bu, alım gücünü arttırmayı, maaşları yükseltmeyi, Amerika’yı şirketlerin yüksek maaş veren, yeniliğe, büyümeye ve yaratıcı olmaya dayalı iş alanları açtığı bir ülke haline getirmeyi amaçlayan bir bütçedir.”

Başkan Obama’nın bütçede öncelik verdiği konular, Cumhuriyetçi Partili Senatör Jeff Sessions’ın hedefindeydi: “Sorun, sizin politikalarınızda. Daha çok vergi almak, daha çok harcama yapmak, daha çok borçlanmak, daha sıkı denetim uygulamak, yabancı işçilerin egemen olduğu bir göçmenlik politikası uygulamak.”

Cumhuriyetçi ve Demokrat Partililer, hükümetin rolü konusunda kutuplaşmış durumda. Oyunu Demokrat çizgide kullanan Bağımsız Senatör Bernie Sanders’ın bütçe yorumu şöyle oldu: “Cumhuriyetçi arkadaşlarımın çoğu sosyal güvenlik programları, yoksullarla yaşlılara yönelik sağlık hizmetlerini, çocuklara yönelik beslenme programlarını küçültmek, zenginlere ise vergi indirimi sağlamak istiyor. Ekonomiyi ileri götürme fikirleri işte bu.”

Bütçe uzmanı Stan Collender, Başkan Obama’nın bütçe önerisinin siyasi bir belge olduğunu vurguluyor: “Başkan Obama, Kongre’nin beğenmeyeceği ve kabul etmeyeceği bir bütçe sunduğunun farkındaydı. Ama bu, Obama’nın umurunda değil. Obama, seçmenlere ve tüm dünyaya, eğer dizginler elinde olsaydı neler yapacaktı, bunu göstermeye çalışıyor. Ayrıca 2016 başkanlık seçiminde aday olacak Demokrat Partililer’e de bir şablon sunmuş oldu.”

Bütçe konusunda ortak bir paydada buluşma konusunda iyimser olmadığını belirten Collender’a göre Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler Senato’dakilerden çok daha muhafazakar: “Birçok siyasetçi, Obama’nın bütçe tasarısıyla ilgili görüş bildirmek isteyecek. Temsilciler Meclisi ve Senato, kendi bütçe tasarılarını oluşturacak. Ancak uzlaşla sağlanacağından emin değilim. Ayrıca bu yıl başka herhangi bir konuda nihai bir karara varmaları çok zor.”

Uzmanlar, 2013 yılında hükümetin kapanmasına yol açan bütçe krizinin bu yıl da yaşanması olasılığı bulunmadığı görüşünde. Kongre’deki yeni Cumhuriyetçi çoğunluk, 2016 başkanlık seçimleri öncesinde kamuoyuna ülkeyi yönetme becerisine sahip olduğunu kanıtlamak için kriz çıkarmak istemiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG