Erişilebilirlik

Kongre’den Obama’ya Çok Sesli Tepki


Kongre’den Obama’ya Çok Sesli Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:51 0:00
Başkan Obama’nın konuşmasından hemen sonra Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili Kongre üyelerinden farklı tepkiler geldi. Cumhuriyetçiler konuşmayı eleştirirken, Demokratlar Başkan’a destek verdi. Arizonalı Cumhuriyetçi milletvekili Matt Salmon şunları söyledi: “Bazı kaygılarım var. Birincisi, herhangi bir konuda harekete geçmek için herşeyden önce Kongre’nin onayı gerekir. Yıllarca anayasa hukuku dersi verdiği için Başkan da bunu iyi bilir. Bence anayasanın kuvvetler ayrılığıyla ilgili bölümünü yeniden okuması iyi olur. Asgari ücretle ilgili açıklaması da aslında çok az sayıda çalışanı ilgilendiriyor, bence bununla şov yapmış oldu. Eğer Başkan gerçekten halka yardımcı olmak istiyorsa, enerji kalkınmasına ağırlık vermesi gerekir.”

Teksaslı Demokrat Llyod Doggett, Başkan Obama’nın konuşmasının göçmenlik reformuyla ilgili bölümüne ağırlık verdi. Doggett, Başkan’ın da sık sık hatırlattığı gibi, kayıtsız göçmenlere yasal statü verilmesinin Amerikan ekonomisine büyük katkıda bulunacağını savundu: “Amerika’da bugün karşı karşıya olduğumuz en ciddi sorunların başında göçmenlik reformunun yapılamaması geliyor. Ailelerin bölündüğünü, çocukların anne-babalarından koparıldığını, yasal statüleri olmadığı için kayıtsız göçmenlerin birçok zorlukla karşılaştığını hergün görüyoruz. Kurallara göre yaşayan, vergi ödeyen göçmenlere Amerikan vatandaşlığı, en azından yasal statü verilmesi gerekir. Bence böyle bir reform, ekonomimiz için büyük bir artı olacak. Yapılan bütün araştırmalar da bunu gösteriyor.”

Floridalı Cumhuriyetçi Kongre üyesi Andrew Crenshaw, göçmenlik reformunun önemini kabul etmekle birlikte, Başkan’ın Kongre olmadan da kararnameyle bazı konulara çözüm getireceği yolundaki açıklamasından rahatsız olduğunu gizlemedi. Crenshaw, bunun doğru olmayacağını savundu: “Göçmenlik yasalarımız yetersiz, bunu hepimiz biliyoruz. Ancak burada önemli olan sınır güvenliğimizin sıkılaştırılması çünkü göçmenlik sorunu bu yapılmadığı taktirde hiçbir zaman çözüme kavuşmaz. Ayrıca Başkan’ın herşeyikendi başına halletme tehdidi de hiç iyi olmadı. Kararnameyle göçmenlik gibi büyük sorunlar halledilemez. Bence bu, iyi bir yol olmaz.”

Floridalı milletvekiline göre, federal hükümetin küçültülmesi ve işsizliğin azaltılması Obama yönetiminin öncelikli konusu olmalı. Andrew Crenshaw, gelir adaletsizliğini gidermenin tek yolunun da bu olduğunu söyledi: “Gelir eşitsizliğini gideremenin en iyi yolu, işsizlere iş bulmak, onlara iş kurabilecekleri ortam yaratmaktır. Bu da daha az kuralcılık, daha az vergi ve daha küçük hükümet anlamına gelir. Başkan’ın Obamacare adlı sağlık reform ekonomimizde o kadar büyük bir belirsizliğe yolaçtı ki, kimse ne olacağını bilmiyor. Evet, dünyanın en büyük ülkesi olabiliriz ama gelir eşitsizliğinin de en büyük olduğu ülke durumundan kurtulmak için işsizliğe çare bulmak zorundayız.”

Maryland eyaleti Cumhuriyetçi milletvekili Andy Harris, bazı konuların tartışılabileceğine inandığını, ancak göçmenlik reformunun Temsilciler Meclisi’nden geçeceğine inanmadığını söyledi: “Belki sınır güvenliğini arttırmayı tartışabiliriz, ayrıca kayıtsız göçmenlere vatandaşlık yolunu kaparsak, başka konuları da masaya getirme fırsatı doğacaktır. Ancak mevcut haliyle göçmenlik reform Temsilciler Meclisi’nde çoktan ölmüş durumda.”

Andy Harris’e göre, Başkan’ın yılda bir kez Kongre’ye gelip konuşma yapması yeterli değil. Harris, Başkan Obama’nın Kongre’yle yeterince işbirliği yapmamasını eleştirdi: “Başkan’ın Kongre’ye bir gün gelip konuşma yapmak yerine, Kongre liderleriyle işbirliği yapması ve yasaları elele vererek geçirmesi gerekir. Kongre’ye sadece “ben istediğimi yaparım, sizin yardımınıza ihtiyacım yok” mesajı vermek için gelmesini eleştirmemek imkansız. Dört yıldır tek başına iş yapıyor ve başarılı olamadı. Bu yüzden ekonomimiz büyük bir duraklama dönemi geçiriyor.”

Cumhuriyetçi Andy Harris, Başkan’ın konuşmasında ekonomiye yeterince yer vermediği eleştirisinde de bulundu: “Doğrusu Amerika’da nasıl yeni iş imkanları yaratacağına, bu konuda ne yapmayı planladığı konusuna daha geniş yer vermesini beklerdim. Asgari ücreti arttırmak sadece suni bir gelir artışı sağlar. Bu yeterli değil. Daha çok işe ve daha iyi ücretli işlere ihtiyacımız var. Ne yazık ki Başkan bu akşam ekonomiyle ilgili hiçbir yeni öneri getirmedi.”

Teksaslı Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Al Green ise bunun tam tersini düşünüyor. Green, Başkan’a destek verirken şöyle konuştu: “Bence asgari ücretin arttırılması önemli bir gelişme. Bundan 50 yıl önce, Washington’da medeni haklar yürüyüşünü gerçekleştirdiğimiz zaman yaptığımız 10 talepten sekizincisi, asgari saat ücretinin iki dolara çıkarılmasıydı. Bugün, enflasyonu da dikkate alarak iki dolarlık bir artış asgari ücreti 13 dolar 39 cent’e çıkarır. Şu an asgari ücret 7 dolar 25 cent. Birçok kişi tam gün çalıştığı halde yoksulluk sınırında yaşıyor. Dünyanın en büyük ülkesinde böyle bir durum jabul edilemez. Bunun değişmesi şart.”

Nevadalı Temsilciler Meclisi üyesi Steven Horsford da Başkan Obama’nın ekonomik açıklamalarını yerinde bulduğunu söyledi, federal asgari ücretin arttırılması girişimine destek verdi: “Başkan Obama’nın bütün Amerikalılar için ekonomik gündem açıklaması bence çok olumlu. Amerikalı kadınların işgücünün yüzde 50’sini oluşturduğunu, bunların asgari ücret alan kesimin da yarısına eşit olduğunu söylemesi, bunların farkında olması önemli. Ben bu yüzden Başkan’ın federal asgari ücreti arttırma girişimine destek veriyorum."

Başkan’ın konuşmasına Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin tepkileri genelde olumsuzdu. Cumhuriyetçiler özellikle Başkan’ın gerekirse Kongre’nin kararını beklemeyeceği yolundaki açıkılamasından rahatsız olmuş görünüyor. Demokratlarsa Başkan’a beklendiği gibi destek verdi.
XS
SM
MD
LG