Erişilebilirlik

Küba'da Halk Gelecekten Umutlu


Küba'yla Yeniden Kurulan İlişkilerden Beklentiler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Küba, Internet erişiminin son derece sınırlı olduğu ülkeler arasında bulunuyor. Halk Küba hükümetinin demokratikleşme sözünü yerine getirmesini beklerken, bazı Internet meraklıları şimdiden iletişim, dosya paylaşma ve bilgisayar oyunları oynama imkanı veren yerel bağlantılar kurmaya başladı.

Küba Kültür Bakanlığı’nın açtığı kültür merkezlerinde gençler kablosuz Wi-Fi bağlantısından yararlanıyor.

Kevin, “Çok hızlı olmasa da ücretsiz. Internete bağlanmanız mümkün” diyor.

Küba’da evinde Internet erişimi olanların sayısı çok az. Internet ucuz değil. Ülkeye gelen turistler de otellerdeki Internet’ten, çok yüksek ücretle yararlanabiliyor. Hükümet, Internet erişimini genişletme sözünü henüz yerine getirmedi.

Ancak bilgisayarı olan bazı Kübalılar, sosyal iletişim için kendi Internet ağlarını kullanıyor.

Marlon, “Tartışma forumları olan yerel ağlar oluşturuyoruz. Kişilerin birbirleriyle iletişime geçtiği, spor, kültür, müzik konularında görüş alışverişi ve tartışmalar yaptığı Internet sunucuları kuruyoruz” şeklinde konuşuyor.

Kablolar genellikle evlerin çatısından geçiyor. Örneğin bu kablo, aynı mahallede yaşayan 10 kişi tarafından kullanılıyor.

Marlon, “Onuncu kablo, tüm kullanıcıları birbirine bağlıyor. Bu kablo, başka bir butona bağlı, o da bir başkasına. Sistem böyle işliyor. Bu şekilde herkes birbirine bağlanıyor” diyor.

Müzik ve film paylaşmak, bilgisayar oyunları oynamak hükümeti rahatsız etmiyor. Ancak tartışma forumları için aynı şey geçerli değil.

Adrian, “Herkes izlendiğinin farkında. O yüzden de internet sunucularını kuranlar çok dikkatli davranıyor. Kimse yatırımını kaybetmek veya eğlenceden mahrum kalmak istemiyor” diyor.

Başka ülkelerdeki internet kullanıcılarının uzak mesafedeki kullanıcılarla bilgisayar oyunları oynayabildiğini bilen genç Kübalılar, birgün bu oyunlara katılmayı umuyor: “Sadece Amerika’ya değil, bütün ülkelere ulaşmak istiyoruz. Bunu yapmak için yerel bağlantılarımızın bütün ülkeye yayılması gerek.”

Küba hükümetiyse, bilgiye erişimin özgürleşmesinden korkuyor. Bu da, Kübalı gençlerin bir süre daha yerel internet ağlarıyla yetinmesi anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG