Erişilebilirlik

Kudüs Yakınında Sinagoga Saldırı Can Aldı


Kudüs yakınlarında bir sinagoga silahlı bir kişi tarafından düzenlenen saldırıda en az yedi kişi öldü, 10 kişi yaralandı. Saldırı, dün İsrail'in Batı Şeria'da düzenlediği, can kayıplarına neden olan baskının ardından bölgede şiddetin tırmanması endişelerine neden oldu.

Polis silahlı kişinin akşam 20.15 sularında sinagoga vardığını, birçok kişiyi vurduktan sonra polis tarafından öldürüldüğünü bildirdi. İlk görüntülere göre sinagogun önündeki yolda acil durum ekipleri, kurbanlarla ilgilendi.

Polis saldırıyı, "terör eylemi" olarak değerlendiriyor. Dün İsrail'in Batı Şeria'da düzenlediği baskında en az dokuz Filistinli hayatını kaybetmişti.

Uluslararası Soykırımı Anma Günü'nde ibadet edenlerin Şabat ayinlerine katıldığı sırada meydana gelen sinagog saldırısının sorumluluğunu üstlenen olmadı. Ancak Hamas Sözcüsü olayların İsrail güçlerinin Cenin'de düzenlediği baskınla bağlantılı olduğunu söyledi.

Sözcü Hazım Kasım, "Bu operasyon, işgalcilerin Cenin'de yürüttüğü suça bir yanıttır" dedi. Daha küçük bir militan grubu olan İslami Cihad da sorumluluğu üstlenmeden saldırıyı övdü.

İsrail medyası silahlı saldırganın Doğu Kudüs'te yaşayan bir Filistinli olduğunu bildirdi; ancak henüz resmi açıklama yapılmadı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı yedi kişinin öldüğünü açıkladı; ambulans hizmetleri ise ölü sayısını beş olarak verdi.

Saldırı haberi Gazze sokaklarında gösterilere ve kutlama amacıyla havaya ateş açılmasına neden oldu.

Saldırı Blinken'ın ziyareti öncesinde geldi

Saldırı ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail ve Batı Şeria'ya Pazar gününden itibaren planladığı ziyaretten hemen önce düzenlendi. Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınayan bir açıklama yayınladı ve Blinken'ın ziyaret planlarında değişiklik olmadığını bildirdi.

İsrail uçakları ise bugün erken saatlerde, Hamas tarafından kontrol edilen abluka altındaki güney kıyı şeridi ile sınıra yakın bölgelerde yaşayan İsrailliler arasında alarma neden olan roket saldırılarına misilleme olarak Gazze'yi vurdu.

Ağustos ayında İsrail jetleri, İsrail'e yüzlerce İslami Cihad roketinin fırlatıldığı ve bunların çoğunun hava savunma sistemleri tarafından engellendiği çatışmalar sırasında, Gazze'de grupla bağlantılı hedefleri bombalamıştı.

Geçen yıl İsrail'de düzenlenen ölümcül saldırıların ardından Batı Şeria'da aylardır devam eden şiddet olayları, zaten öngörülemez olan çatışmanın kontrolden çıkarak Filistinliler ile İsrail arasında daha geniş çaplı bir çatışmayı tetiklemesinden korkulmasına neden oldu.

Son şiddet dalgası önceki koalisyon döneminde başladı ve Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Batı Şeria'daki yerleşimleri genişletmeyi isteyen aşırı milliyetçi partileri de içeren yeni sağ kanat yönetiminin seçilmesinin ardından da devam etti.

Batı Şeria'da kısıtlı yetki sahibi olan Filistin Yönetimi dünkü baskının ardından İsrail'le güvenlik işbirliği anlaşmasını sonlandırdığını açıkladı.

İsrail ordusu kalabalık binalar ve dar ara sokaklarıyla bilinen, militan faaliyetlerin merkezi olduğu gerekçesiyle daha önce de İsrail tarafından baskın düzenlenen Cenin mülteci kampını hedef almıştı. Ancak kamp sakinleri İsrail'in dünkü baskınında kampın çok daha derinlerine girdiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı dün yayınladığı açıklamada Batı Şeria'daki şiddet olaylarından büyük kaygı duyduğunu bildirmiş ve iki tarafa da çatışmaları azaltma çağrısı yapmıştı.

Filistinli yetkililer Birleşmiş Milletler, Mısır ve Katar'ın da itidal çağrısı yaptığını bildirdi.

Filistinli yetkililer, son şiddet olaylarından önce planlanan bir gezi için İsrail ve Batı Şeria'yı ziyaret eden CIA başkanı William Burns'ün Cumartesi günü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşeceğini söyledi. Kudüs'teki Amerikalı yetkililer ise hemen bir yorum yapmadı.

İsrail tarihinin en sağcı hükümetlerinden birinin lideri olarak bu yıl yeniden iktidara gelen Netanyahu, güvenlik güçlerine teyakkuz emri vermesine rağmen İsrail'in gerilimi tırmandırmak istemediğini söyledi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG